Χαμηλή ανάπτυξη αναμένουν οι εργοδότες στη Γερμανία

Χαμηλή ανάπτυξη αναμένουν οι εργοδότες στη Γερμανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη στη γερμανική οικονομία μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα και από το 1,5% στο επόμενο έτος, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών εργοδοτών (BDA) Ινγκο Κράμερ. Οι φόβοι για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνης εντείνονται ύστερα από την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά από το 2015.

Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους αποδόθηκε στις νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές που επιβλήθηκαν στις δοκιμές εκπομπών ρύπων του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, η παραγωγή στον γερμανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 8% το γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω των νέων προδιαγραφών της Ε.Ε. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, φοβούνται μήπως έχει επιδεινωθεί η προοπτική για την οικονομία της Γερμανίας στους επόμενους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας και του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Χθες, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 1,6% το 2018 και το 2019, ενώ το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4%. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι ισχυρές επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών «πάγωσαν» εντός του 2018 λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Εντούτοις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως η πορεία της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή, διότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις είναι ακόμη ισχυρές. Προσθέτει δε πως η μετανάστευση, η αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση και τον κατασκευαστικό κλάδο. O OOΣΑ, τέλος, τόνισε πως οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνοντας την αγορά σπιτιού από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή