Ιταλία: Ανεβάζει τους τόνους στη διαμάχη με Ε.Ε. ο Σαλβίνι

Ιταλία: Ανεβάζει τους τόνους στη διαμάχη με Ε.Ε. ο Σαλβίνι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάταια κάλεσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους στην υπόθεση του ιταλικού προϋπολογισμού, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε πως έχει εξαντληθεί η υπομονή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο κατηγόρησε πως προσβάλλει τους Ιταλούς. Παρ’ όλες τις αντεγκλήσεις και την κακή τροπή που πήρε η δημοπρασία ιταλικών ομολόγων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να περιορίζεται ανησυχητικά, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων υποχώρησε και χθες, πιθανή ένδειξη πως η αγορά αντιμετωπίζει πλέον ως συνηθισμένη κατάσταση την αντιπαράθεση Ρώμης και Βρυξελλών. «Η Ιταλία δεν είναι έθνος πωλητών χαλιών ή ζητιάνων. Ο Μοσκοβισί εξακολουθεί να προσβάλλει την Ιταλία, αλλά ο μισθός του πληρώνεται και από τους Ιταλούς. Αρκετά. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι. Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει πως δεν σκοπεύει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό του 2019 λες και βρίσκεται σε κάποιο «παζάρι χαλιών».

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη και ο πρωθυπουργός Κόντε φαίνονται αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πίεση των Βρυξελλών που την Τετάρτη ενεργοποίησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της ιταλικής κυβέρνησης, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικού προστίμου ύψους μέχρι 0,5% του ιταλικού ΑΕΠ. «Αποκλείω (το ενδεχόμενο λήψης) μέτρων περιορισμού των δαπανών πριν από τις ευρωεκλογές», διαβεβαίωσε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λόγους να αλλάξουν «τους κανόνες του παιχνιδιού» στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, εκτίμησε ο Ντι Μάιο. Ο δε Κόντε διαβεβαίωσε πως η Ρώμη «δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει» όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ιταλών. «Δεν είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε είναι υπέρ του ιταλικού λαού. Είμαστε υπεύθυνοι, δεν υπάρχει ανταρσία κατά της Ε.Ε. Εμείς και η Ευρώπη έχουμε κοινό στόχο: εργαζόμαστε ώστε να περιορίσουμε το (δημόσιο) χρέος», είπε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί το Σάββατο με τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Εν μέσω όλων αυτών των δηλώσεων, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τόνισε ότι με τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος προβλέπει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ αντί για μείωσή του στο 0,8% που απαιτεί η Κομισιόν, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εκδήλωσε τρίτης περιόδου ύφεσης της ιταλικής οικονομίας την τρέχουσα δεκαετία. Ακόμη μία οικονομική ύφεση θα ήταν καταστροφική για την Ιταλία, είπε ο Τρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει πως το έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020.

Αντιπαράθεση και ομόλογα

Με την αντιπαράθεση Ρώμης και Βρυξελλών να κλιμακώνεται, την Κομισιόν να κατηγορεί την ιταλική κυβέρνηση για σοβαρή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων και τη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό να λήγει χθες με τα λιγότερα έσοδα από το 2012, θα περίμενε κανείς να αυξηθούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Αντ’ αυτού, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει από το 3,62% την Τρίτη στο 3,43% χθες. Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου, το οποίο αποτυπώνει τις βραχυπρόθεσμες απειλές που αντιμετωπίζει μια οικονομία, υποχώρησε χθες μέχρι και 21 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απόδοσή του διαμορφωνόταν χθες βράδυ στο 1,01%, ενώ τη Δευτέρα ήταν 1,39%. Σύμφωνα με αναλυτές, δύο είναι τα βασικά αίτια: η ελπίδα πως θα βρεθεί συμβιβασμός παρά τους λεονταρισμούς και επίσης το γεγονός πως η επενδυτές ανησυχούσαν για πολύ πιο ταχεία επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν. Υπάρχει επίσης η ελπίδα πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να χορηγήσει νέα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, ακόμη και η προσδοκία πως η Fed θα μπορούσε να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή