Εντάσεις στη σύνοδο του G20, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, «βλέπει» η Ε.Ε.

Εντάσεις στη σύνοδο του G20, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, «βλέπει» η Ε.Ε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος κορυφής του G20 θα στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν αποκλιμακωθεί το εμπόλεμο κλίμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, δήλωσε ανεπίσημα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχει στην προετοιμασία της και η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Αϊρες προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Ε.Ε. μπορεί να τηρεί επιφυλάξεις για τις πρακτικές της Κίνας στο εμπόριο, αλλά διαφωνεί με την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε χθες πως έχουν επιβληθεί 40 νέα περιοριστικά μέτρα στο παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας συναλλαγές έως και 481 δισ. δολαρίων. Ο Λευκός Οίκος έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο με δασμούς σε εισαγωγές άνω των 250 δισ. δολαρίων, συνολικά, από την Κίνα. Οι ΗΠΑ, όμως, ασκούν μια γενικευμένη πολιτική εμπορικού προστατευτισμού, έχοντας επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από σχεδόν όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και της Κίνας. Οι χώρες που επηρεάζονται από τον εμπορικό προστατευτισμό των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αντίποινα στον βαθμό που επιτρέπουν οι κανόνες του ΠΟΕ. Προχθές, ο ΠΟΕ ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τις προσφυγές της Κίνας και της Ε.Ε. για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της συνόδου του G20 έχει δρομολογηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έχουν δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές και έχουν επιδεινώσει την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης. Πληροφορίες των Financial Times ανέφεραν πως στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του G20 παραλείπεται μια άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία που γίνεται μια τέτοια παράλειψη από τους G20, δηλαδή τις είκοσι ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναδυόμενου κόσμου. Στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times διευκρινίζεται, ωστόσο, πως στο επίμαχο προσχέδιο γίνεται έκκληση από όλες τις κυβερνήσεις για τη σημασία που έχει ένα διεθνές σύστημα εμπορίου. «Αλλες χώρες έβλεπαν τις ΗΠΑ ως πρότυπο» για την ελεύθερη οικονομία, σχολιάζει ο Τσαντ Μπράουν, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή