Αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

Αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφωνία του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξανάγκασε, χθες, τον ΣΥΡΙΖΑ σε μικρή υποχώρηση-αναδίπλωση έναντι των αρχικών σχεδιασμών του όσον αφορά τη συζήτηση επί της αναθεώρησης του Συντάγματος στην αρμόδια Επιτροπή και ειδικότερα την κατ’ αρχάς προσπάθειά του να μετατεθεί η συζήτηση επί του άρθρου που ρυθμίζει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας σε μελλοντικό χρόνο, ώστε να «αποσυνδεθεί» από τις εξελισσόμενες αντιπαραθέσεις που αφορούν τη «συμφωνία» του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Από τη χθεσινή δεύτερη, επί «διαδικαστικών» θεμάτων συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, πάντως, επαναβεβαιώθηκε η συγκρουσιακή διάθεση πλειοψηφίας και μειοψηφίας που ελαχιστοποιεί τις προοπτικές επίτευξης συναίνεσης για τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες: ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι με νέες τοποθετήσεις των κ. Γ. Κατρούγκαλου και Ευ. Βενιζέλου άνοιξε εκ νέου το ζήτημα που ετέθη και στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια, του κατά πόσον δηλαδή οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτικές και για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

«Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θέτω υπό την κρίση σας, είναι να προχωρήσουμε με τη σειρά των Κεφαλαίων του Συντάγματος με εξαίρεση το Κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και τη μορφή του πολιτεύματος στο άρθρο 2, που μπορεί να διεξαχθεί με περισσότερη προσοχή εντέλει», είπε συγκεκριμένα στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρός της Ν. Παρασκευόπουλος. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν αμέσως.

«Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τη σειρά, που το ίδιο το Σύνταγμα με τη λογική που ενέχει, περιέχει;» σχολίασε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Κ. Τασούλας. «Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε, είναι να ακολουθήσουμε τη ροή του Συντάγματος και όχι την ατζέντα κάποιας πολιτικής επιδιώξεως, η οποία θέλει σήμερα ένα επίμαχο, επίδικο ή θορυβώδες θέμα να το μετακινήσουμε σε άλλο χρόνο πίσω», πρόσθεσε. «Σήμερα δεν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και το συζητάμε έπειτα από έναν, δύο μήνες. Αν τότε βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα τι θα κάνουμε; Θα το αναβάλουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου. «Λογικό θα ήταν να ακολουθήσουμε τη σειρά του Συντάγματος», υπογράμμισε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).

Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν και άλλοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Τζαβάρας. «Αν επιμείνετε, προφανώς η επιμονή σας θα συνδεθεί με τον φόβο που έχετε για το άρθρο για τη θρησκευτική ουδετερότητα», σχολίασε ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Τελικώς, μετά σχετική παρέμβαση του κ. Βενιζέλου συμφωνήθηκε να συζητηθούν αρχικά τα σχετικά με την ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία άρθρα, και μετά όλα τα άλλα άρθρα με τη σειρά του Συντάγματος.

Πριν κλείσει η συνεδρίαση, ωστόσο, ετέθη όπως προαναφέρθηκε και το θέμα της δεσμευτικότητας των αποφάσεων της παρούσας Βουλής, με τον κ. Κατρούγκαλο να σημειώνει εν μέσω έντασης ότι οι αποφάσεις στην παρούσα φάση είναι δεσμευτικές της επόμενης Βουλής και ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρούμενων διατάξεων και τον κ. Βενιζέλο να επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή