Επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

Επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo, καλώντας τον να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όσων ζουν εγκλωβισμένοι στη Μόρια στη Λέσβο, στο Βαθύ στη Σάμο και στη ΒΙΑΛ στη Χίο.

Ο Kumi Naidoo με την ομάδα του επισκέφθηκε τη Μόρια τον Οκτώβριο. Στην επιστολή του αναφέρεται με θαυμασμό στους κατοίκους της Λέσβου. «Αποτελούν φάρο αλληλεγγύης και έμπνευσης για όλους και όλες μας. Είναι ξεκάθαρο ότι η αλληλεγγύη είναι ακόμη ζωντανή σήμερα, παρά την έξαρση του φόβου και της ξενοφοβίας», επισημαίνει. Οι διαπιστώσεις του όμως για το ΚΥΤ είναι σοκαριστικές: «Είδα πως οι άνθρωποι, ακόμη και οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά, είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε κρύες, βρώμικες και υπερπλήρεις σκηνές. Οι ντουζιέρες και οι τουαλέτες είναι ελάχιστες και δεν βρίσκονται σε ξεχωριστές περιοχές. Πολλές εγκαταστάσεις μάλιστα δεν κλειδώνουν και ο φωτισμός είναι φτωχός. Οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για ώρες ώστε να πάρουν φαγητό, χωρίς καν να είναι σίγουροι ότι θα το λάβουν, ή για να δουν έναν/μία γιατρό. Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο ήταν ο φόβος που εξέφραζαν οι γυναίκες για την ασφάλειά τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους».

Ο Kumi Naidoo αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τονίζει ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας είναι ο κύριος λόγος για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά. Ζητεί, ωστόσο, από τον πρωθυπουργό να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα, να βελτιωθούν οι συνθήκες ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες και να παρέχεται προστασία στους εθελοντές και στις ΜΚΟ. «Η κατάσταση στη Λέσβο είναι μια πληγή στη συνείδηση της Ευρώπης και σας ευχαριστώ για την προσοχή που θα δείξετε στα θέματα αυτά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή