Καυτή ολυμπιακή… πατάτα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από… χαστούκι σε χαστούκι πηγαίνει η περίφημη Ατζέντα 2020 του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, που σκοπό είχε το άνοιγμα των ολυμπιακών διοργανώσεων σε περισσότερους υποψηφίους, αφού το Κάλγκαρι προστέθηκε στη λίστα των πόλεων που απέσυραν την ολυμπιακή τους υποψηφιότητα λόγω αρνητικής ψήφου σε δημοψήφισμα. Σε μια εποχή που το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα έχει κηλιδωθεί από το μέγιστο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία, του ρωσικού κρατικού συστήματος με την ώς έναν βαθμό ανοχή και της ολυμπιακής οικογένειας σύμφωνα με τους επικριτές από τη Δύση, η προσπάθεια αύξησης των υποψήφιων διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων πέφτει στο κενό.

Ετσι, την περασμένη Δευτέρα το Κάλγκαρι αποφάσισε οριστικώς να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, κατόπιν της αρνητικής ψήφου σε ποσοστό 56,5% στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι κύριες ανησυχίες των κατοίκων της καναδικής πόλης για τις οικονομικές συνέπειες δεν απαντήθηκαν επαρκώς από την οργανωτική επιτροπή και τις δημοτικές αρχές της πόλης που είχε διοργανώσει Χειμερινούς Αγώνες και το 1988, με απόλυτη επιτυχία. Δημογραφική ανάλυση της ψήφου έδειξε μάλιστα ότι ενώ στα κεντρικά και στα πιο εύπορα κομμάτια της πόλης η ψήφος ήταν κυρίως θετική, η περιφέρεια του Κάλγκαρι ψήφισε καθαρά αρνητικά, προκαλώντας συζητήσεις περί λαϊκιστικών κηρυγμάτων αρνητισμού που κέρδισαν την ψήφο των περισσοτέρων. Αλλωστε, η σκιά του χρέους 1 δισ. δολαρίων από τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 παραμένει βαριά στον Καναδά, που άκουσε ξανά και ξανά για τα στοιχειωμένα ολυμπιακά ακίνητα. Δεν είναι, όμως, μόνο το Κάλγκαρι. Πρόκειται για το ένατο σερί δημοψήφισμα για Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που οι κάτοικοι υποψήφιας πόλης αρνούνται να συμφωνήσουν με αυτό που βλέπουν ως αίτημα μιας «προνομιούχου ελίτ» για τη φιλοξενία Αγώνων από τους οποίους το μεσομακροπρόθεσμο όφελος θα είναι για τους λίγους και το οικονομικό βάρος για τους πολλούς.

Η Ατζέντα 2020 στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, όντας η βασική πλατφόρμα προεκλογικών ιδεών του κ. Μπαχ, είχε σκοπό να το ανατρέψει αυτό, αλλά δεν τα κατάφερε. Η επιχείρηση περικοπής των εξόδων των εκάστοτε διοργανωτών και εκλογίκευσης της οργανωτικής φιλοσοφίας δεν φαίνεται να απαντά στα θεμελιώδη ζητήματα της απομάκρυνσης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος από τον πολύ κόσμο, που ομολογουμένως όποτε έχει την ευκαιρία παγκοσμίως να δώσει λαϊκιστική ψήφο το κάνει.

«Είναι απογοητευτικό ότι τα επιχειρήματα περί των αθλητικών, κοινωνικών και μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων δεν έκριναν την ψήφο», δήλωσε η ΔΟΕ μετά το «Οχι» του Κάλγκαρι.

Ετσι, η ΔΟΕ έχει να δει θετική ψήφο σε δημοψήφισμα από το 2012 όταν οι κάτοικοι του Οσλο τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας των Χειμερινών Ολυμπιακών, αν και τελικά η υποψηφιότητα της νορβηγικής πρωτεύουσας δεν προχώρησε.

Η «κούρσα» για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2026 έμεινε πλέον να έχει μόνο δύο… άλογα, τις υποψηφιότητες της Στοκχόλμης και του Μιλάνου-Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, ενώ στην αρχή οι υποψήφιες πόλεις ήταν επτά! Η επιλογή της οικοδέσποινας των 25ων Χειμερινών Ολυμπιακών θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο… Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή