Το Κονκλάβιο (25/11/18)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναικεία ανοίγματα

Δεν ξέρω αν «ράβονται» ήδη οι σύζυγοι των βουλευτών της Ν.Δ., ή αν έχουν επιστρατεύσει τους στυλίστες τους. Αλλά φαντάζομαι ότι οσονούπω θα το κάνουν. Το λέω επειδή έμαθα ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη τις έχει καλέσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε εορταστικό γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θυμίζω ότι η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. μίλησε προ ημερών σε εκδήλωση της νεοδημοκρατικής οργάνωσης της Καλλιθέας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μαζί με την Ντόρα Πάλλη. Εχω την αίσθηση ότι κάνει συντονισμένα ανοίγματα στο γυναικείο ακροατήριο, όπου και η Ν.Δ. πάσχει.

«Φιλελέ» στάση

Πιο φιλελεύθερος, πεθαίνεις… Οταν κλείνεις μια επίσημη –αν και «πειραγμένη» με την έννοια ότι ξεφεύγει από τη συνήθη ατζέντα του δημόσιου διαλόγου– εκδήλωση «τσιτάροντας» Μαχάτμα Γκάντι: «Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Πολλώ δε μάλλον στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στον γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Χρήστο Ταραντίλη και στην εκδήλωση για τα ζώα συντροφιάς που διοργάνωσε η γραμματεία του με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Θυμίζω ότι εκεί δεν μίλησε μόνο ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Γιώργος Πατούλης. Προχωρημένα πράγματα ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ.

Πολιτικοί «βιβλιοφάγοι»

Στο «Παιχνίδι με τις χάντρες» του Ερμαν Εσε, μια αλληγορία για το περιεχόμενο και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, πρωταγωνιστής είναι ο Μάγιστρος Γιόζεφ Κνεχτ. Σε παρόμοια λογική, βέβαια, κινείται και το «Σιντάρτα» του ίδιου συγγραφέα, ένας ύμνος στην ατομικότητα και στην πορεία του ανθρώπου, όπου η γνώση και εμπειρία κατακτώνται. Δεν χαρίζεται. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πολιτική; Μαθαίνω ότι είναι συζήτηση που είχαν προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Τασούλας. Ο Τασούλας έλεγε στον Μητσοτάκη για το πρώτο βιβλίο. Εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι ο συνομιλητής του όχι μόνο το είχε διαβάσει, αλλά τον παρέπεμψε και στο δεύτερο μυθιστόρημα.

Tο άρθρο 3

«Κόκκινη γραμμή» για την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος τράβηξε (μέσω ΕΡΤ) ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ απέναντι στον Κ. Γαβρόγλου. Ο Γαβριήλ, εκ των εξεχόντων μητροπολιτών της νέας γενιάς και πνευματικό παιδί του Αρχιεπισκόπου, έστειλε ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν συναινεί σε καμία αλλαγή του άρθρου 3, πολλώ δε μάλλον στην πρόθεση ερμηνευτικής δήλωσης περί θρησκευτικής ουδετερότητας. Κάτι τέτοιο, κατά τον Γαβριήλ, θα ισοδυναμούσε με εξώθηση της Εκκλησίας στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Οπως το έθεσε, το άρθρο 13 περί θρησκευτικής ελευθερίας είναι υπεραρκετό ώστε να παρέλθει οποιαδήποτε ερμηνευτική δήλωση περί θρησκευτικής ουδετερότητας. Δεν θα παραξενευόμουν αν άκουγα το ίδιο αργότερα από τον Αρχιεπίσκοπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή