Πολιτική σύγκρουση γύρω από τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική σύγκρουση γύρω από τον Κώστα Σημίτη

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Σημίτης παραμένει παρών και δέχεται επισκέπτες στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής. Παρά τα 82 έτη του, συνεχίζει να απασχολεί συχνά την επικαιρότητα με εκδόσεις βιβλίων, ομιλίες και παρεμβάσεις στον Τύπο. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι απαραίτητη, καθώς από τη θέση του πρώην πρωθυπουργού που διαχειρίστηκε εθνικές υποθέσεις, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., διαθέτει εμπειρία και γνώση χρήσιμες στους νεότερους. Δεν είναι όμως όλοι πρόθυμοι να ακούσουν τις απόψεις του κ. Σημίτη, ενώ είναι αρκετοί όσοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα με υψηλή πολιτική φόρτιση. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζονται συχνά στην επικαιρότητα όχι μόνον επικρίσεις και κριτική κατά της 8ετούς πρωθυπουργίας του, αλλά πρώτη φορά και ορισμένες αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο ίδιος μια συγκεκριμένη προμήθεια, την προμήθεια του συστήματος C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η υπόθεση απέκτησε νέες διαστάσεις προ δεκαημέρου, όταν αποκαλύφθηκε ότι δρομολογήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του. Η είδηση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, κινητοποιώντας στο έπακρον εχθρούς και φίλους του πρώην πρωθυπουργού, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, που αντιμετώπισε την εξέλιξη ως απόπειρα άλωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Οι αντιδράσεις

Η διαταγή ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και της συζύγου του Δάφνης, καθώς και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Ευάγγελου Μαλέσιου, δεν προήλθε από τη Δικαιοσύνη, αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Οπως επισήμανε με δημόσια τοποθέτησή του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, τα νυν μέλη της Αρχής διορίστηκαν το φθινόπωρο του 2017 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Οι κυβερνητικοί αντιτείνουν ότι η στελέχωση της Αρχής έγινε με πλήρη εφαρμογή του νόμου, βάσει του οποίου προτείνει μέλη εγνωσμένου κύρους ακόμα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζουν την Αρχή «παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». «Θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στον κ. Σημίτη, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα και δήλωσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση, ότι «θα μείνουν με τη λάσπη στα χέρια».

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι δύο λαϊκισμοί, ο δεξιός και ο αριστερός, συμπλέκονται, συνεργάζονται και συνασπίζονται κατά του κ. Σημίτη», τονίζει ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στην «Κ». Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, απαντούν στην κριτική λέγοντας ότι πρώτη φορά ερευνώνται χωρίς διακρίσεις κατηγορίες ή έστω ισχυρισμοί. Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις που τεκμηριώνουν την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών και –βάσει της νομοθεσίας– δεν είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει ούτε την απόφασή της μετά το πέρας του ελέγχου.

Οι σκεπτικιστές αφήνουν αιχμές ότι με αυτόν τον τρόπο ένα κλίμα εκφοβισμού πολιτικών αντιπάλων θα μπορούσε θεωρητικά να διατηρηθεί στο διηνεκές. Γι’ αυτό ακριβώς οι «ακραιφνείς σημιτικοί» εντάσσουν το «άνοιγμα λογαριασμών» στο ίδιο ρεύμα μίσους που όπλισε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γραφείο του κ. Σημίτη στην οδό Ακαδημίας (το 2010 και το 2012) και στο σπίτι του στους Αγίους Θεοδώρους (2013 και 2015). Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η διακυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να συγκριθεί σε «παραγωγή σκανδάλων» με κυβερνήσεις που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν αυτής. Οι «αντισημιτικοί», βεβαίως, υπενθυμίζουν τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου, Τσοχατζόπουλου.

Η Αρχή ζήτησε και το άνοιγμα των λογαριασμών του Σπύρου Σημίτη. Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, ακαδημαϊκός διεθνούς φήμης, ζει στη Γερμανία από τα 18 του, το 1952. Θεωρείται «ο άνθρωπος που εφηύρε την προστασία των δεδομένων» και από το 1988 διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία δεδομένων. Επιστήμονας με υψηλά εισοδήματα τα τελευταία 60 χρόνια, ελέγχεται γιατί το 2010 εμφανίστηκαν σε ελληνικό λογαριασμό του 800.000 ευρώ προερχόμενα από άλλο λογαριασμό του στην ελβετική UBS, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με offshore. Οπως έχει εξηγήσει, δεν επρόκειτο για offshore που ο ίδιος ίδρυσε, αλλά για έναν τύπο επενδυτικού λογαριασμού που οι μεγάλες ξένες τράπεζες ανοίγουν σε πελάτες με εξαψήφιες καταθέσεις.

Ο Κώστας Σημίτης αποφεύγει τις δηλώσεις για όλα αυτά, πέραν της αρχικής στην οποία τόνισε ότι «δεν έχω τίποτα να κρύψω». Συνομιλητές του υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του κ. Δάφνη Σημίτη καταθέτουν με τη μέγιστη σχολαστικότητα φορολογικές δηλώσεις και δημόσια γνωστές δηλώσεις «πόθεν έσχες», μέσα στις οποίες καταγράφονται οι διακυμάνσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Προσθέτουν ότι πρωτοσέλιδα που περιγράφουν τον πρώην πρωθυπουργό ως ύποπτο δωροδοκίας αποτελούν «αθλιότητες» μερίδας του Τύπου που διατηρεί εξάρτηση από κρατικές χορηγίες και χειραγωγείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επισημαίνουν ακόμα ότι ο ισχυρισμός του πρώην στελέχους της γαλλικής εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσεράν, ότι η αμερικανική εταιρεία SAIC κέρδισε το έργο του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (C4I) επειδή «στόχευσε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εσωτερικών», έχει καταγραφεί στον ελληνικό Τύπο από τις αρχές του 2006. Ο κ. Ζοσεράν φυλακίστηκε στο Παρίσι επειδή η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ζημίωσε τη Thales και ότι οι ισχυρισμοί του περί εμπλοκής Γάλλων πολιτικών σε διεθνείς μίζες ήταν ψευδείς. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που είχε εμπλέξει σε κατάθεσή του τον Γιάννο Παπαντωνίου για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Πρόσφατα, η ελληνική Δικαιοσύνη στηρίχθηκε στην κατάθεση Ζοσεράν για τις φρεγάτες για να τεκμηριώσει την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του κ. Ρούλας Κουράκου, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το 2006 ο κ. Παπαντωνίου είχε κερδίσει μήνυση κατά του κ. Ζοσεράν στα γαλλικά δικαστήρια.

Η παραλαβή του C4I

Συνομιλητές του κ. Σημίτη τονίζουν ότι η ενεργοποίηση ανοίγματος λογαριασμών με μοναδικό στοιχείο αναπόδεικτες εικασίες περί του C4I γνωστές από 12ετίας, που απαξιώθηκαν εμπράκτως από τη γαλλική Δικαιοσύνη, αποτελεί τον ορισμό της μεθόδευσης. Πολύ περισσότερο όταν η παραλαβή του συστήματος C4I ολοκληρώθηκε το 2009. Συνδέονται με αυτήν, λόγω των τότε υπουργικών καθηκόντων τους, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε την απόκρυψη βουλεύματος με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2017 που αποκάλυψε «Το Βήμα» και στο οποίο υποστηρίζεται ότι τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα τροποποίησαν τη σύμβαση δύο φορές και ευθύνονται για ζημία του Δημοσίου ύψους 147.819.943 ευρώ. Τόσο η πλευρά του Προέδρου όσο και των δύο άλλων πρώην υπουργών θεωρεί το εν λόγω βούλευμα «απαράδεκτη αθλιότητα», ενώ υποστηρίζει ότι μεταξύ 2004-2009 η σύμβαση τροποποιήθηκε δύο φορές προκειμένου να ωφεληθεί το Δημόσιο, που είχε εγκλωβιστεί σε μια «κακή σύμβαση». Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι, πλέον, η υπόθεση ερευνάται για όλη την περίοδο 2003-2009, με τους κ. Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη να έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή