Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρήσεις για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, ώστε να διαπιστωθούν οι τάσεις της κοινής γνώμης προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου, το οποίο αιφνιδιάστηκε από την κακή τροπή που πήραν τα πράγματα, καθώς η αρχική διάχυτη αίσθηση, πως πρόκειται για μια «win win» κίνηση, προσέκρουσε πάνω στη σφοδρή αντίδραση της πλειονότητας των ιεραρχών, όπως εκφράστηκε στην τελευταία Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρα, διαπίστωσαν «στο παρά πέντε» πως τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν μια κινηματική μορφή δίχως επιστροφή και η κυβέρνηση να βιώσει έναν «εκκλησιαστικό ακτιβισμό», όπως τον περιέγραφε κυβερνητικό στέλεχος, και να υποστεί σοβαρό πλήγμα σε μια προεκλογική περίοδο.

Εξ ου και η αναδίπλωση, όπως εκφράστηκε από τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ουσιαστικά «πάγωσε» τη συμφωνία, εγκαινιάζοντας έναν «εξαντλητικό διάλογο». Οι όποιες αποφάσεις, λοιπόν, αναμένεται να ληφθούν με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αν η πλειονότητα της κοινής γνώμης θεωρεί πως η συμφωνία κινείται σε σωστή τροχιά, δεν μπορεί να αποκλειστούν ακόμα και μονομερείς αποφάσεις, ένα παράθυρο που άφησε ανοικτό και ο κ. Τζανακόπουλος. Αν οι μετρήσεις δείξουν το αντίθετο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω κυβερνητική αναδίπλωση.

Η βασική βούληση

Σε κάθε περίπτωση, βασική βούληση του πρωθυπουργού είναι οι απώλειες από το θέμα να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Και τούτο, καθώς την ώρα που, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό αφήγημα, η κυβέρνηση μπαίνει στο νέο έτος από θέση ισχύος, καθώς ψηφίζονται για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια θετικά μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες» από ένα ζήτημα που είχε στόχο μόνο πολιτικά οφέλη. Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει πέσει στο τραπέζι η άποψη πως αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, που αναμένεται να πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε «μίνι ανασχηματισμό». Οι υποστηρικτές της σημειώνουν πως οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν σε πρόσωπα που έχουν υποστεί «μνημονιακή φθορά» όπως για παράδειγμα οι κ.Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, ώστε να φιλοτεχνηθεί ένα διαφορετικό «μεταμνημονιακό προφίλ». Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Και αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε μόλις στα τέλη Αυγούστου, χρονικό διάστημα πολύ κοντινό για να γίνει ένας νέος γύρος αλλαγών. Δεύτερον, ανασχηματισμός αναμένεται έτσι και αλλιώς μόλις έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, όπου εκτός απροόπτου θα έχει, με την απόσυρση του Πάνου Καμμένου, πιο κεντροαριστερό πρόσημο. Τέλος, η απομάκρυνση υπουργών που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή του μνημονίου συνεπάγεται πως ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα απολέσει ένα «τεχνοκρατικό» πρόσωπο, που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον κ. Τσίπρα να υπάρχει στα χαρακτηριστικά της κυβέρνησής του. Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα να υπάρχουν «διορθωτικές κινήσεις» που δεν θα δίνουν το στίγμα «ανασχηματισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή