Στο… νήπιο ακόμη οι υπολογιστές

Στο… νήπιο ακόμη οι υπολογιστές

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο ερευνητές από το Ινστιτούτο Αλεν για την τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψαν ένα νέο τεστ αγγλικής γλώσσας για κομπιούτερ. Ερευνούσε κατά πόσον οι μηχανές μπορούσαν να ολοκληρώσουν φράσεις σαν τις παρακάτω: 

Στη σκηνή μία γυναίκα κάθεται στο πιάνο. 

Α. Κάθεται στον πάγκο καθώς η αδελφή της παίζει με μία κούκλα. 

Β. Χαμογελάει σε κάποιον καθώς ακούγεται μουσική. 

Γ. Βρίσκεται στο κοινό βλέποντας τους χορευτές.

Δ. Νευρικά ακουμπά τα δάχτυλά της στα πλήκτρα. 

Για εσάς αυτή θα ήταν μία απλή ερώτηση. Για ένα κομπιούτερ ήταν πραγματικά δύσκολη. Δύο μήνες αργότερα, μια ομάδα ερευνητών της Google αποκάλυψε ένα σύστημα που ονομαζόταν Μπερτ. Η άφιξη του Μπερτ σημείωσε μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνητή νοημοσύνη. Τους τελευταίους μήνες οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να μάθουν τις ιδιοτροπίες της γλώσσας σε γενικές γραμμές και στη συνέχεια να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών ασκήσεων. Αυτά τα νέα συστήματα μαθαίνουν αναλύοντας εκατομμύρια προτάσεις που έχουν γραφεί από ανθρώπους. Ενα σύστημα που δημιουργήθηκε από το OpenAI, ένα εργαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσε χιλιάδες βιβλία, ρομαντικά μυθιστορήματα, επιστημονική φαντασία και άλλα. Ο Μπερτ της Google ανέλυσε τα ίδια βιβλία όπως και ολόκληρη τη Wikipedia. 

Τεράστιες δυνατότητες

Πέτυχε εν μέρει, γιατί διέθετε τεράστια υπολογιστική ικανότητα που δεν υπήρχε στα νευρωνικά δίκτυα, όπως ονομάζονταν τα μαθηματικά συστήματα πίσω από αυτή την τεχνολογία, τα περασμένα χρόνια. Ανέλυσε όλα τα άρθρα της Wikipedia σε λίγες ημέρες χρησιμοποιώντας δεκάδες επεξεργαστές που δημιουργήθηκαν από την Google για αυτόν τον σκοπό. Αντίστοιχες ιδέες υπήρχαν επί αρκετά χρόνια αλλά άρχισαν να λειτουργούν επειδή το σύγχρονο χάρντγουερ μπορεί να διαχειριστεί υπερπολλαπλάσιους αριθμούς δεδομένων. Αν και ο Μπερτ πέρασε το τεστ κοινής λογικής του εργαστηρίου, οι μηχανές απέχουν πολύ από το να είναι η τεχνητή μορφή της ανθρώπινης κοινής λογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή