Πώς οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία

Πώς οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάδειξη του ερευνητικού έργου των Ελληνίδων επιστημόνων και στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τα επιτεύγματά τους αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της L’Oreal Hellas Μεντί Κουμπάν (Μehdi Khoubbane) σε συνέντευξή του στην «Κ», απαριθμώντας τους στόχους του προγράμματος της L’Oreal – UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Ο διεθνής αυτός θεσμός γιόρτασε φέτος τα 20 χρόνια και μέσα από την έκθεση «Το θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε μία ανασκόπηση της πορείας εκείνων των Ελληνίδων που διακρίθηκαν μέσω του θεσμού αυτού για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα. Εν αναμονή των φετινών βραβεύσεων, ο κ. Κουμπάν δεν παρέλειψε να κάνει μία αποτίμηση του αντίστοιχου ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός αποτελεί προσπάθεια προώθησης της ισότητας των δύο φύλων στο κομμάτι της επιστήμης.

– Ποιοι είναι οι στόχοι και τα επιτεύγματα του διεθνούς θεσμού της L’Oreal- UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη;

– Ως μια εταιρεία που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιστημονική κατανόηση και την ισότητα των δύο φύλων, η L’Oreal καθιέρωσε το 1998 τον παγκόσμιο θεσμό Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες της επιστήμης, να αναγνωρίσει την επιστημονική αριστεία και να βοηθήσει ταλαντούχες επιστήμονες να λάβουν τη διάκριση που αξίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βρήκαμε ιδανικό συνεργάτη την UNESCO, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα σχετικά με την ισότητα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Και πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις πίσω από τον σκοπό αυτό, γιατί η «γυάλινη οροφή» παραμένει μια ανησυχητική πραγματικότητα για τις γυναίκες που εξακολουθούν να είναι υποεκπροσωπούμενες στον επιστημονικό κόσμο. Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους αριθμούς: λιγότερο από το 30% των επιστημονικών ερευνητών είναι γυναίκες και μόνο 3% των επιστημονικών βραβείων Νομπέλ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες. Φέτος, ο διεθνής θεσμός L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Τα αποτελέσματα της προσφοράς αυτών των ετών είναι απτά και ουσιαστικά. Μαζί στηρίξαμε 3.124 γυναίκες επιστήμονες, αναγνωρίσαμε για την αριστεία τους 102 γυναίκες στην επιστήμη και δώσαμε υποτροφίες σε 3.022 νέες επιστήμονες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο σε 117 χώρες. Οι βραβευμένες του διεθνούς προγράμματος έχουν κερδίσει την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας και έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Μάλιστα τρεις από αυτές τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Νομπέλ!

– Το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα για τις γυναίκες στην επιστήμη έχει θεσμοθετηθεί από το 2006. Πόσες Ελληνίδες επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής βραβευθεί, σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται και ποια η σημασία της βράβευσής τους για την καριέρα τους;

– Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες διεθνώς που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006. Από τότε έχει πραγματοποιήσει 9 συνολικά βραβεύσεις οι οποίες ανέδειξαν και στήριξαν το έργο 26 Ελληνίδων επιστημόνων, από 12 πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Οι γυναίκες αυτές δραστηριοποιούνται στον τομέα των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Η βράβευση του προγράμματος L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη βοηθάει νέες ερευνήτριες να αποκτήσουν μια χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο στη χώρα τους, αλλά κυρίως τους δίνει και την αυτοπεποίθηση και την αναγνώριση που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται στον δρόμο τους.

Φέτος, διοργανώσαμε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση «Το θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης» για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε –και να γιορτάσουμε πρώτη φορά μαζί– όλες τις βραβευθείσες του προγράμματός μας. Ετσι, μπόρεσαν να παρουσιάσουν την πορεία τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και την αίσθηση της ολοκλήρωσης, που εισπράττουν από την επιστήμη τους. Επιπλέον, θέλαμε να τις φέρουμε σε επαφή και σε διάλογο με τις νέες γενιές και για αυτό διοργανώσαμε μια ολοήμερη ημερίδα με φοιτητές, στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής.

– Πώς θα μπορούσε ο συγκεκριμένος θεσμός να ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στον ερευνητικό κλάδο; Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχουν για την ελληνική οικονομία η ανάδειξη του έργου τους και η διάκρισή τους;

– Το πρόγραμμα L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει κάνει ήδη πολλά βήματα στο να βοηθήσει τις γυναίκες να κερδίσουν την αναγνώριση μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία αυτών των σπουδαίων γυναικών επιστημόνων, που ξεχωρίζουν για το όραμά τους και για το πάθος τους για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για της Ελληνίδες επιστήμονες του αύριο. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος: το ότι ανοίγει τον δρόμο και εμπνέει τις νέες γυναίκες επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή