Mήνυμα ΕΕ στο Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit

Mήνυμα ΕΕ στο Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν σήμερα και τυπικά την συμφωνία του Brexit προειδοποιώντας συγχρόνως την βρετανίδα πρωθυπουργό ότι αυτή θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Μ.  Βρετανίας καθώς όπως τονίζουν οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξαναρχίσουν αν οι Βρετανοί πολιτικοί τις απορρίψουν.

Στην Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι πλέον έχει μία συμφωνία στα χέρια της, με την οποία θα επιστρέψει στο Λονδίνο και την οποία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της.

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Βρετανική Βουλή θα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν είναι μόνο η καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά και η μόνη δυνατή συμφωνία» όπως είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου μετά την λήξη της Συνόδου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτοί που απορρίπτουν την συμφωνία για το Brexit ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο θα απογοητευτούν μέσα σε δευτερόλεπτα» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει την κ. Μέι η οποία θα πρέπει να πείσει το κόμμα της ότι η συμφωνία που έχει στα χέρια της ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει.

Οι ηγέτες σήμερα, όπως έχουν δείξει τους τελευταίους 19 μήνες που διαπραγματεύονται την συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα ενωμένοι λέγοντας με κάθε τρόπο ότι αυτή η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη που μπορεί να πάρει η κ. Μέι.

«Δεν είναι μόνο αρνητικό το  Βrexit» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Το Βrexit κατάφερε να δώσει στην ΕΕ μία πρωτόγνωρη ενότητα» είπε και πρόσθεσε πως « μπορούμε να είμαστε ισχυροί μόνο αν υπερασπιστούμε  τα συμφέροντά μας μαζί, και αυτή έχει υπάρξει μία θετική εμπειρία»  είπε ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «διπλωματικό αριστούργημα».

«Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας θα επικυρώσει την συμφωνία, γιατί είναι ένα σοφό κοινοβούλιο» είπε ο κ. Γιουνκέρ, εκφράζοντας και την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες να θέλουν να «ξορκίσουν την πιθανότητα να μην περάσει από την Βουλή» όπως έλεγε Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι μία πιθανότητα που κανένας δεν θέλει να συζητήσει σήμερα» έλεγε ο ίδιος.

H κ. Μέι προσπαθώντας να «πουλήσει» τη συμφωνία στο Βρετανικό κοινό τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση πολιτών ενώ θα δώσει τέλος στα υπέρογκα ποσά που πλήρωνε η Μ. Βρετανία στην ΕΕ κάθε χρόνο. Έκανε έκκληση στους εργαζόμενους λέγοντας ότι η συμφωνία θα είναι θετική για την αγορά εργασίας και για τις επιχειρήσεις και τόνισε αυτό που είπαν με όλους τους τόνους και οι ευρωπαίοι ηγέτες πως «αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή».

Όσον αφορά στα ελληνικά ζητήματα  οι γεωγραφικές σημάνσεις για τα ελληνικά προϊόντα όπως φέτα ελαιόλαδο κλπ προστατεύονται κανονικά όπως και σήμερα και κάτι το οποίο θα ισχύει και μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Συγχρόνως για την ελληνική πλευρά ήταν σημαντικό να γίνει μία συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα στο οποίο να αναφέρεται πως οι σχέσεις ΕΕ- Η.Β είναι μία «μοναδική σχέση» έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα άλλες χώρες όπως η Τουρκία να ζητήσει το ίδιο πλαίσιο συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή