Ξεκινά ο 15ήμερος «αγώνας» της Μέι για να περάσει από τη βουλή το Brexit

Ξεκινά ο 15ήμερος «αγώνας» της Μέι για να περάσει από τη βουλή το Brexit

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της Συνόδου των Βρυξελλών κατά την οποία επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες η συμφωνία για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας,  χωρίς όμως να υπάρχει plan B, η Τερέζα Μέι ξεκινά έναν «μαραθώνιο» δύο εβδομάδων για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Με πρωτοσέλιδά τους, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στις καυτές πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς και στο ότι η περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Οι Financial Times, με τίτλο «Η Μέι ξεκινά την σκληρή πώληση για το Brexit, μετά την υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ στους όρους της συμφωνίας» γράφει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινά μία εκστρατεία για να «πουλήσει» τη συμφωνία της, ως μέρος ενός «κοινού πολιτικού αγώνα» μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και ότι σκοπεύει να πει σήμερα στους βουλευτές ότι οι συνομιλίες θα επιστρέψουν στο «σημείο μηδέν» εάν την απορρίψουν.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, που κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Η Μέι αναζητά τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν για το Brexit», η βρετανίδα πρωθυπουργός  σκοπεύει να προκαλέσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα έχει ως επίκεντρο την συμφωνία αποχώρησης, δηλαδή κάτι σαν μία «προεκλογική καμπάνια» για να πουλήσει την συμφωνία της. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ανατροφοδοτήσει τους φόβους των βουλευτών ότι μπορεί να χάσουν τις έδρες τους, εάν εμποδίσουν την συμφωνία της.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρονται στην προειδοποίηση της Μέι προς τους βουλευτές με τίτλο «Ψηφίστε την συμφωνία μου, αλλιώς επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν». Χαρακτηρίζουν την εκστρατεία της για τις επόμενες δύο εβδομάδες «φρενήρη», με στόχο να πουλήσει την συμφωνία εντός της χώρας. Αναφέρει ακόμη ότι η Μέι σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να πείσει τους πολιτικούς της αντίπαλους στο κοινοβούλιο, εγχείρημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως «υψηλού ρίσκου». Η εφημερίδα υπολογίζει ότι ο αριθμός των βουλευτών του κόμματός της (Τόρις) που απειλούν να επαναστατήσουν ανέρχονται «μέχρι και σε 90».

Η Daily Mail γράφει για «Το ξέφρενο 15ήμερο της Τερέζα» καθώς προσπαθεί να «πουλήσει» το σχέδιό της για το Brexit, και την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις της πρωθυπουργού να λέει ότι πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν «αδύνατο», μετά την επισφράγιση της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά συμπληρώνει ότι «ο ακόμη σκληρότερος αγώνας είναι στο κοινοβούλιο».

Η Guardian έχει το θέμα του Brexit δεύτερο στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Η πρωθυπουργός κλείνει συμφωνία, αλλά είναι αντιμέτωπη με αγώνα για να την πουλήσει στους βουλευτές».

H Independent, με τον τίτλο «Η Μέι ετοιμάζεται για αναμέτρηση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο Κόρμπιν συμφωνεί σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το Brexit», αναφέρει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αναμέτρηση στο κοινοβούλιο, στην προσπάθειά της να λάβει υποστήριξη στη συμφωνία για το Brexit και ότι σκοπεύει να προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι η καταψήφισή της βάζει σε κίνδυνο τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή