Προσεδαφίστηκε ομαλά στον Αρη το ρομπότ InSight

Προσεδαφίστηκε ομαλά στον Αρη το ρομπότ InSight

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στεναγμούς ανακούφισης και θυελλώδη χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι επιστήμονες και οι τεχνικοί της NASA στο κέντρο ελέγχου της Πασαντίνα την ομαλή προσεδάφιση του ρομποτικού, γεωλογικού εργαστηρίου InSight στην επιφάνεια του Αρη. Ηταν λίγο μετά τις 9.50 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) όταν το InSight ολοκλήρωνε με απόλυτη ακρίβεια ένα διαστημικό ταξίδι έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων κινείτο με ταχύτητα 19.800 χιλιομέτρων την ώρα, για να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν σε μουσεία, πλανητάρια και βιβλιοθήκες την περιπέτεια του InSight χάρη στη NASA, η οποία μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο, μέσω Διαδικτύου, τη διαδικασία της προσεδάφισης. Στη Νέα Υόρκη πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί κάτω από μια γιγαντιαία οθόνη, στην Times Square. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονταν σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που κατασκεύασαν ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα εξαρτήματα του Insight.

Ηταν η ευτυχής κατάληξη ενός δύσκολου εγχειρήματος: το ρομποτικό εργαστήριο, βάρους περίπου 360 κιλών, καλείτο να μηδενίσει την ασύλληπτη, για τα γήινα δεδομένα, ταχύτητά του μέσα σε λιγότερα από επτά λεπτά. Τόσος ήταν ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που μπήκε στην ατμόσφαιρα του Αρη μέχρις ότου ανοίξει το αλεξίπτωτο, θέσει σε λειτουργία τους κινητήρες προσεδάφισης και αγγίξει ομαλά την επιφάνεια του πλανήτη για να ακινητοποιηθεί πάνω στα τρία μηχανικά του πόδια. Στις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες, οι διαδοχικές προσπάθειες διαφόρων χωρών να προσεδαφίσουν διαστημικά οχήματα στον Αρη είχαν ποσοστό επιτυχίας μόλις 40%. Μόνο οι ΗΠΑ είχαν να επιδείξουν επτά, μέχρι χθες, επιτυχείς προσπάθειες σε σύνολο οκτώ.

Σε αντίθεση με το ρόβερ Curiosity, που προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2012, το InSight δεν θα κάνει βόλτες στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά θα είναι στατικό. Με τη βοήθεια ενός μηχανικού βραχίονα, θα τοποθετήσει στο έδαφος του Αρη έναν σεισμογράφο και έναν «τυφλοπόντικα», μια συσκευή ικανή να εισχωρήσει σε αρκετό βάθος, κάτω από την επιφάνεια. Οι δύο αυτές συσκευές, όπως και η μελέτη ραδιοκυμάτων που εκπέμπει ο πλανήτης, ελπίζεται ότι θα προσφέρουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη γεωλογική συμπεριφορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή