«Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση»

«Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κάλεσε χθες τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως την παράνομη συμπεριφορά» και να αποδεσμεύσει τα τρία ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα που κρατάει από την Κυριακή, ενώ ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος Ντμίτρι Πολιάνσκι υποστήριξε ότι υπήρξε υπολογισμένη πρόκληση από την Ουκρανία, με σκοπό την ενίσχυση της χαμηλής δημοτικότητας του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο ενόψει των εκλογών του Μαρτίου.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο συνομίλησε χθες τηλεφωνικά η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, εκφράζοντας την ανησυχία της για τα γεγονότα και την επιθυμία του Βερολίνου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. «Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση» ζήτησε και η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ενώ πολύ σκληρή ήταν η ανακοίνωση της Βρετανίας.

«Πρόκειται για νέα ένδειξη της αποσταθεροποίησης που προκαλεί η ρωσική συμπεριφορά στην περιοχή και της συνεχιζόμενης παραβίασης της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας», είπε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι, Τζέιμς Σλακ. «Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιεί βία για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία».

Δυτικοί και Ρώσοι παρατηρητές συνδέουν το θέμα και με την επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στα περιθώρια της συνόδου του G20 στην Αργεντινή, στο Μπουένος Αϊρες την Παρασκευή. Στη ρωσική τηλεόραση, ο σχολιαστής Ντμίτρι Κισέλιοφ εκτίμησε ότι αμερικανικοί κύκλοι προέτρεψαν τον Ποροσένκο να «στήσει» κάποιο επεισόδιο με τη Ρωσία ώστε να εκτροχιαστεί η συνάντηση.

«Η νέα κρίση αλλάζει την εξίσωση της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν», σχολίασε ο αναλυτής Νέιθαν Χότζες στο CNN. «Ο Τραμπ στο παρελθόν έχει αποδώσει ευθύνες για την προσάρτηση της Κριμαίας όχι στον Πούτιν αλλά στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά, τώρα ίσως αυτός είναι που θα χρειαστεί να βρει έναν τρόπο να μιλήσει σκληρά στον Ρώσο ηγέτη», σημείωσε.

Τέλος, σχολιαστές όπως ο Ολιβερ Κάρολ του «Ιντιπέντεντ» εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις της κήρυξης καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην ουκρανική δημοκρατία. «Ο Ποροσένκο κηρύττει στρατιωτικό νόμο. Τι γνωρίζουμε για την αφορμή», ήταν ο τίτλος του περιοδικού Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή