Χωρίς αποδείξεις το νέο υλικό για C4I και Γ. Παπαντωνίου

Χωρίς αποδείξεις το νέο υλικό για C4I και Γ. Παπαντωνίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ένα «νέο» υλικό 54 σελίδων ο ανακριτής στην υπόθεση της ανάθεσης του συστήματος C4I Δημήτρης Ορφανίδης απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός με τη σειρά του στη Βουλή πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία αναφέρονται στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τα στοιχεία δόθηκαν χθες το βράδυ στα κόμματα.

Στο επίκεντρο αυτού του πρόσθετου υλικού είναι η εννέα σελίδων κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, που υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 2006 έως το 2010. Αποδεικτικά, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν προσθέτουν κάτι στα ήδη γνωστά. «Ο κ. Σημίτης», αναφέρει ο κ. Βασιλάκος «γνώριζε, όπως όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν, για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω», αναφέρει ο κ. Βασιλάκος, που υπηρέτησε δύο υπουργούς Εθνικής Αμύνης, «ότι ειδικά οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης διακατέχονται από τη νοοτροπία του επιχειρηματία». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει πως η γνώση των πρωθυπουργών ότι δωροδοκούνται οι υπουργοί τους προέρχεται «από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς».

Πάντως, ορισμένοι αριθμοί για τους οποίους τον ρωτάει ο ανακριτής, για να ενισχύει την εκτίμηση ότι η προσφορά των SAIC/Siemens ήταν ακριβότερη της TRS, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της σύμβασης. Ετσι, το Tetra εμφανίζεται κατά 6 εκατομμύρια ακριβότερο του συστήματος της TRS, αλλά αυτό αφορά 15ετή διάρκεια και όχι τη 10ετή διάρκεια ενοικιάσεως του συστήματος που αξιολογήθηκε. Η διαφορά των 6 εκατομμυρίων αφορά μια δυνατότητα 5ετούς επέκτασης της σύμβασης, που δεν αξιολογήθηκε. Η TRS ήταν ακριβότερη στη 10ετή διάρκεια, που αξιολογήθηκε. Με βάση τις εισαγγελικές ερωτήσεις, ο μάρτυρας εκτιμά άλλοτε ότι η «μίζα» μπορεί να αφορά τη διαφορά των 6 εκατομμυρίων ή των 18 εκατομμυρίων που δεν καλύπτονταν από αντισταθμιστικά, δεν γνωρίζει όμως ποια είναι και αν κατεβλήθη.

Στις 24 Ιουλίου του 2017, το Eφετείο Αθηνών δέχθηκε τη διαιτητική απόφαση με την οποία το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 39.818.298 ευρώ στην αμερικανική κοινοπραξία υπό την SAIC. Η απόφαση προκλήθηκε από προσφυγή της SAIC στη διαιτησία, όταν το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε το 2008 να εξοφλήσει στην κοινοπραξία το έργο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν τεχνολογικές αποκλίσεις.

Το 2013 η απόφαση της διαιτησίας δικαίωσε τη SAIC, αλλά όταν ήρθε η ώρα να την εκτελέσει, το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο του έδωσε δίκαιο και ανέστειλε με την απόφασή του υπ’ αριθ. 595/2014 την εκτέλεσή της. Η SAIC στη συνέχεια προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι η απόφαση του Eφετείου δεν ήταν σύννομη. Και του έστειλε πίσω την υπόθεση, για να αποφασίσει εκ νέου. Εκείνο αποφάσισε εις βάρος του Δημοσίου. Στη συνέχεια η δικογραφία του C4I, που είχε μπει στο αρχείο, ανασύρθηκε και χωρίστηκε στην ανάθεση και στην παραλαβή του. Η δίκη για την ανάθεση έχει ήδη ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή