Η «ακτινογραφία» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Η «ακτινογραφία» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» διοργανώνεται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-14.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο δρ Δημήτρης Κατσίκας, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση ΕΛΙΑΜΕΠ/Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει την έκθεση την οποία θα σχολιάσει ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Ζαν Πισανί-Φερί.

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες στην εισαγωγή της έκθεσης, «παρόλο που η δημόσια συζήτηση γύρω από την ελληνική κρίση έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα των δημόσιων οικονομικών, τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να συνδέονται με επίμονες διαρθρωτικές αδυναμίες του παραγωγικού προτύπου και της δημόσιας διοίκησης». Στις σελίδες της έκθεσης εξετάζονται εις βάθος τρεις ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τα μέτρα για τις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, γίνεται μια συνολική αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής.

Η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ δείχνει ότι ο αριθμός των διαρθρωτικών δράσεων αυξάνεται από 51 στο πρώτο πρόγραμμα σε 102 στο δεύτερο, καθώς κάθε νέα αξιολόγηση συνοδευόταν από την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Οπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, «η δυσκολία των ελληνικών κυβερνήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αυξάνεται και όχι να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η δυσκολία προώθησης των μεταρρυθμίσεων, με τη σειρά της, φάνηκε να οδηγεί στη δημιουργία ελλείμματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες δράσεις να εισάγονται ως προαπαιτούμενες προκειμένου να εφαρμοστούν».

Μεταξύ των προτάσεων πολιτικής που κατατίθενται στην έκθεση για την καλύτερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, είναι να επικεντρωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια «σε επιλεγμένα πεδία άσκησης πολιτικής στα οποία εντοπίζονται οι σημαντικότερες παθογένειες και όπου αναμένεται να παραχθούν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» και η «ένταξη των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού». Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, σημειώνεται, «οδηγεί συχνά στην προσωρινή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως στη σταδιακή ανατροπή ή αδρανοποίησή τους».

Την έκθεση υπογράφουν οι Δημήτρης Κατσίκας, Μαριάνθη Αναστασάτου, Ελισάβετ Νίτση, Αθανάσιος Πετραλιάς, Κυριάκος Φιλίνης. Στη συγγραφή συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Βιντζηλαίος και ο Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή