Φλώρινα: Εμπειρίες στην ομίχλη

Φλώρινα: Εμπειρίες στην ομίχλη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όμορφη πόλη δεν τη λες. Τη λες όμως ατμοσφαιρική, γοητευτική, αλλόκοτη. Στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, με θερμοκρασίες που πέφτουν και 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν, με βαλκανική αύρα και συνάμα καλλιτεχνική προσωπικότητα, η Φλώρινα προσφέρεται για ένα αλλιώτικο ταξίδι. Είναι λες και η μνημειώδης ομίχλη της –το περίφημο σινιάκι–, το συντηρητικό προφίλ που αναπτύχθηκε επί εποχών μητροπολίτη Καντιώτη, η παγωνιά και η νευραλγική θέση της στα Βαλκάνια επέβαλαν τη μουντάδα και τη σιωπή. Και αυτά ακριβώς φαίνεται πως θέλησαν να «χτυπήσουν» οι Φλωρινιώτες.

Η προοδευτική κοινότητα, με πρωτοπόρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που τη λάτρευε και γύρισε κάμποσες ταινίες του εδώ, οι αμέτρητοι ζωγράφοι της, γλύπτες, χαράκτες, η Σχολή Καλών Τεχνών… Ακόμα και το φαγητό στη Φλώρινα έχει χρώμα και ένταση: οι πιπεριές Φλωρίνης, το μπούκοβο, το τσίπουρο, τα καυτερά κεμπάπια.

Φλώρινα: Εμπειρίες στην ομίχλη-1

Το καφενείο Διεθνές. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Το ωραιότερο σημείο της πόλης είναι ο ποταμός Σακουλέβας, η διαχρονική περαντζάδα της. Εδώ θα δείτε τα ωραιότερα σπίτια – μακεδονίτικα, οθωμανικά, νεοκλασικά και τα περίφημα εκλεκτικιστικά του Μεσοπολέμου.

Θα έρθετε τη μέρα για καφέ ή για φαγητό στα καινούργια μαγαζάκια που ολοένα ανοίγουν, αλλά και το βράδυ για τον ίδιο λόγο ή απλώς για να καθίσετε σε κάποιο παγκάκι και να χαζεύετε με τις ώρες τη μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι πορτοκαλί φανοστάτες και η ομίχλη.

Στο ποτάμι θα έρθετε και για τον Αριστοτέλη, τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο, στην πλατεία Ηρώων, που λειτουργεί από το 1941. Τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, να χορεύουν, να παίζουν θέατρο και σκάκι, εσείς πάλι θα έρθετε για να δείτε την Πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων με σπουδαία έργα ντόπιων αλλά και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Φλώρινα: Εμπειρίες στην ομίχλη-2

Η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ενεργό κύτταρο της Φλώρινας. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Θα πάτε επίσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (τηλ. 23850-29444) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 23850-28206), με τα εντυπωσιακά ευρήματα από όλο τον νομό και την ωραία βυζαντινή συλλογή με εκθέματα που προέρχονται από τους βυζαντινούς ναούς των Πρεσπών (τηλ. 23850-28206, ανοιχτά καθημερινά, 08.00-15.00, πλην Δευτέρας). Περισσότερα από όσα θα δείτε, όμως, θα νιώσετε.

Θα αναμειχθείτε με τους ντόπιους στην Αγορά, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, για να δείτε τους μικροπωλητές με τα πολύχρωμα προϊόντα από όλο τον νομό και για να καθίσετε για τσίπουρο και μεζέ στα παλιά ουζερί και στα νέα τσιπουράδικα, αφού εδώ έχει μεταφερθεί πια η πιάτσα της πόλης.

Θα πάτε για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, που απέχει από την πόλη 18 χλμ., ή θα ανεβείτε στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα από τον δρόμο ή από μονοπάτια που θα σας υποδείξουν οι δραστήριοι ορειβατικοί σύλλογοι.

Θα μείνετε έως τα Χριστούγεννα, για να δείτε στις 23 Δεκεμβρίου τις περίφημες εξαγνιστικές φωτιές της και να ακούσετε τις μπάντες με τα χάλκινα, που μιλούν απευθείας στην ψυχή.

Διαμονή

Επιλέξτε ανάμεσα στα ξενοδοχεία Φαίδων Palace (τηλ. 23850-44800, από 62 ευρώ με πρωινό, εκτός εορτών) και Πλειάδες (τηλ. 23850-44070, από 60 ευρώ, χωρίς πρωινό, εκτός εορτών).

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Στα καφενεία Διεθνές (Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, τηλ. 23850-23585) και Νάσου (τηλ. 23850-23498) θα πάτε μεν για μεζέ, αλλά κυρίως γιατί είναι αξιοθέατα. Το πρώτο, σε ατμοσφαιρικό, ψηλοτάβανο χώρο, ήταν στέκι του Αγγελόπουλου, το δεύτερο είναι ζωγραφισμένο από τον Μανώλη Πολυμέρη. Για κεμπάπια στην Αγορά καθίστε το μεσημέρι στον Πολατίδη (τηλ. 23850-22743). Μοντέρνα μεζεδοπωλεία με πολύ καλό φαγητό είναι το Μπούκοβο & Μέλι (τηλ. 23850-22388) και το Ψαροκόκκαλο (τηλ. 23853-00735). Καλά θα φάτε στον Αποσπερίτη (τηλ. 23853-00794), στους Δερβίσηδες (τηλ. 23850-28477) και στην κλασική ταβέρνα Πρέσπα (τηλ. 23850-23973).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή