Χωρίς ποινικό μητρώο οι καλλιεργητές της κάνναβης

Χωρίς ποινικό μητρώο οι καλλιεργητές της κάνναβης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης θέτει σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει αναρτηθεί από χθες και θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Ηδη έχουν προκύψει οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς όπως τονίζει η κ. Κρίστα Παππά βιολόγος, καλλιεργήτρια αλλά και ιδιοκτήτρια Cannabis Shop στην «Κ», είναι αδύνατον στην πράξη να εφαρμοστεί η διάταξη της απόφασης που αφορά τη βεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής, της ποσότητας που θα μεταφερθεί, προκειμένου ακριβώς να γίνει μεταφορά της σοδειάς. «Η γραφειοκρατία που απαιτείται δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η σοδειά ειδικά αν πρόκειται για ταξιανθία (λουλούδι) πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας χωρίς φως», επισημαίνει.

Στο σχέδιο υπουργικής απόφασης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι όλοι όσοι εργάζονται στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια σε γλάστρες και παράλληλα επιβάλλεται να δηλώνεται επακριβώς η συγκομιζόμενη ποσότητα και που αυτή διατίθεται.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%, (που άρα δεν έχει ευφορικές ιδιότητες) για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέψει φαινόμενα όπως παρεμβάσεις αστυνομικών δυνάμεων που ξερίζωσαν φυτά, θεωρώντας ότι επρόκειτο για παράνομη καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 (οπότε και είχε δημοσιευθεί η προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση) καλλιεργούνταν συνολικά στη χώρα 24 στρέμματα. Το 2017 καλλιεργήθηκαν 300 στρέμματα, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή