Οι Γερμανοί όλο και πιο επικριτικοί με τους Αμερικανούς

Οι Γερμανοί όλο και πιο επικριτικοί με τους Αμερικανούς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί έχουν πολλούς λόγους να είναι ευγνώμονες απέναντι στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που στήριξαν τη Γερμανία με το σχέδιο Μάρσαλ και τη συνέδεσαν και πάλι με τη Δύση. Επίσης ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στην επανένωση της χώρας.

Ωστόσο πάνω από αυτή τη φιλία το τελευταίο διάστημα πλανάται μια γκρίζα σκιά και αυτή δεν είναι άλλη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που οδηγεί τους Γερμανούς να αναθεωρήσουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Κέρμπερ, οι Γερμανοί θεωρούν τους Αμερικανούς ως τους σημαντικότερους εταίρους μετά τους Γάλλους. Όμως μόνο το 35% είναι αυτής της άποψης. Πέρυσι την άποψη αυτή είχε το 43%. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα Γερμανών και το 28% θεωρεί πως είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Το 73% των Γερμανών αξιολογεί τις διμερείς σχέσεις από κακές έως πολύ κακές. Και εδώ η αύξηση που σημειώνεται είναι μεγάλη μια και πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 56%. Αντίστροφα πάντως το 70% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι σχέσεις με τους Γερμανούς είναι καλές έως πολύ καλές και φαίνεται να εκτιμά την καγκελάριο Μέρκελ περισσότερο από ότι τον Πρόεδρό του, ο οποίος εξοργίζεται με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δαπανά πολλά χρήματα για την άμυνα.

Σκεπτικισμός για την Ευρώπη

Κατά περίεργο τρόπο οι Γερμανοί συμφωνούν σε αυτό με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 43% θα ήθελε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν στο 32%.

Πάντως οι Γερμανοί βλέπουν μάλλον αρνητικά τους γείτονές τους στην Ευρώπη. Ο αυξανόμενος εθνικισμός και λαϊκισμός καθώς και το Brexit προκαλούν σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρώπη. Έτσι το 63% βλέπει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε λάθος δρόμο και μόνο το 32% βλέπει τις εξελίξεις θετικά. Το 77% θεωρεί ότι η συνοχή στην Ευρώπη έχει μειωθεί.

Πιστεύουν επίσης πως οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να αποκτήσουν ειδικά δικαιώματα μετά το Brexit. Μόνο το 31% προκρίνει μια προνομιακή εταιρική σχέση με τη Βρετανία ενώ εκτιμά ότι θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα μειώσεις των επιδοτήσεων από την ΕΕ, σε Ούγγρους και Πολωνούς για την συμπεριφορά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή