Καταγγελίες σε βάρος της Google για παραβίαση αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων

Καταγγελίες σε βάρος της Google για παραβίαση αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων όταν «παρακολουθεί» τις τοποθεσίες των χρηστών. Επτά οργανώσεις καταναλωτών υπέβαλαν εκ νέου καταγγελίες στις τοπικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων για το σύστημα παρακολούθησης τοποθεσίας της Google.

Οι καταγγελίες βασίζονται στην έρευνα που εκπόνησε μέλος του συνασπισμού, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι χρήστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού θέσης της υπηρεσίας. Από την πλευρά της η Google δήλωσε ότι ενεργοποίηση του εντοπισμού τοποθεσίας γίνεται πλέον κατ' επιλογήν του χρήστη καθώς έχει αφαιρεθεί από τις προεπιλεγμένες εφαρμογές (by default). 

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η Google  χρησιμοποίησε «παραπλανητικές πρακτικές» για να κάνει τους ανθρώπους να ενεργοποιήσουν τα διαφορετικά συστήματα εντοπισμού της. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η συγκατάθεση δεν δίνεται ελεύθερα και ότι η Google δεν έδωσε «ξεκάθαρες πληροφορίες» σχετικά με την διάθεση των δεδομένων των χρηστών της. 

«Το ιστορικό τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή και μπορείτε να επεξεργαστείτε, να διαγράψετε ή να το θέσετε σε παύση ανά πάσα στιγμή. Εάν είναι ενεργοποιημένο, συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιώ, όπως η πρόβλεψη κίνησης για τις μετακινήσεις σας. Οποιος απενεργοποιεί την υπηρεσία ενημερώνετε από την Google ότι ενδέχεται, ανάλογα με τις προσωπικές ρυθμίσεις του τηλεφώνου και της εφαρμογής σας, να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις σας. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τους ελέγχους μας και θα διαβάζουμε προσεκτικά την εν λόγω έκθεση», απαντά η Google

Τα δεδομένα τοποθεσίας ενδέχεται να δώσουν μια εις βάθος εικόνα για τον τρόπο ζωής του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της πολιτικής δραστηριότητας, της υγείας και του σεξουαλικού προσανατολισμού του, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

«Αυτές οι αθέμιτες πρακτικές αφήνουν τους καταναλωτές στο σκοτάδι αναφορικά με την χρήση των προσωπικών τους δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC). Οργανισμοί σε Ολλανδία, Πολωνία, Ελλάδα, Νορβηγία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία σκοπεύουν να υποβάλουν καταγγελίες στις τοπικές τους ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Γενική Προστασία των Δεδομένων.

Οι επτά οργανώσεις είναι μέλη του BEUC – μια ομάδα ομπρέλα που αντιπροσωπεύει και ομάδες συμφερόντων για τις ευρωπαϊκές ομάδες προστασίας των καταναλωτών στις Βρυξέλλες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή