Το «Αλσος» δείχνει τον δρόμο

Το «Αλσος» δείχνει τον δρόμο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που θα καταφέρει ο Διονύσης Σαββόπουλος με την επαναλειτουργία του «Αλσους» στο Πεδίον του Αρεως δεν θα το κατάφερναν δέκα συσκέψεις αρμοδίων φορέων και πέντε αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.

Γιατί συνήθως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο πιστεύουμε. Τα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν ασφαλή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και (κυρίως) της νύχτας. Είτε θα κλείνουν με τη δύση του ήλιου (όπως ο Εθνικός Κήπος), είτε θα φιλοξενούν λειτουργίες και υποδομές που θα εξασφαλίζουν ζωή και κίνηση και τις βραδινές ώρες (δείτε το Ζάππειο με την «Αίγλη» και τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο τα καλοκαίρια), είτε θα μεταβάλλονται τη νύχτα σε απροσπέλαστες ζώνες μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας.

Τα προβλήματα ασφαλείας με το Πεδίον του Αρεως δεν είναι πρωτοφανή στην ιστορία των πόλεων. Το πρωτοφανές ήταν η άρνηση της πραγματικότητας από τους αρμοδίους φορείς και η καθυστερημένη αντίδρασή τους. Και η πλήρης αδυναμία κατάρτισης ενός αποτελεσματικού σχεδίου που δεν θα απαιτούσε υποχρεωτικά δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Το Πεδίον του Αρεως διαθέτει δύο τουλάχιστον χώρους που θα μπορούσαν να λύσουν το θέμα με τα φαινόμενα παραβατικότητας μέσα σε ένα βράδυ. Το ένα είναι το «Αλσος» (πρώην «κτίριο Οικονομίδη», που ευτυχώς τίθεται σε λειτουργία από τις 29 Νοεμβρίου) και το άλλο το επίσης διάσημο Green Park, που συνεχίζει να ρημάζει. Το γεγονός ότι ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων η αστυνομία απομάκρυνε επιτέλους τους χρήστες και τους εμπόρους ναρκωτικών από το κάποτε ακμαίο στέκι της οδού Μαυρομματαίων δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα. Το Green Park πρέπει να ανοίξει άμεσα.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων: να κινήσουν γη και ουρανό, να πιέσουν την αργοκίνητη κεντρική διοίκηση για να δώσουν ξανά ζωή σε πάλαι ποτέ λαμπρές νησίδες της αστικής Αθήνας. Η αναγέννηση της στοάς Αρσακείου (Στοά του Βιβλίου) και η επαναλειτουργία των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» στην οδό Σταδίου είναι μόνο δύο παραδείγματα και θα πρέπει να ιεραρχηθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής. Το «Αλσος» δείχνει τον δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή