Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας

Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία και η Ρωσία ζουν αυτές τις ημέρες  την χειρότερη κρίση τους, μετά τα δραματικά γεγονότα του πολύμηνου πολέμου του 2014. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ντε φάκτο αυτονόμηση ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, η απειλή ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης επανήλθε στην ημερήσια διάταξη, μετά το πρωτοφανές περιστατικό στο στενό του Κέρτς, στην Θάλασσα του Αζόφ, ανοικτά της Κριμαίας, την περασμένη Κυριακή. 

Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν τρία μικρά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και τα πληρώματά τους, κατηγορώντας τους για παράνομη είσοδο στα χωρικά της ύδατα και πυροδοτώντας ένα νέο κύμα πολεμικού κλίματος.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το περιστατικό, ο Ρώσος πρόεδρος  κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι «ενορχήστρωσε μια ναυτική πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου και να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν  σημείωσε ότι τα ουκρανικά πλοία ξεκάθαρα έχουν άδικο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη μίνι κρίση.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση η οποία οργανώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο ενώπιον των εκλογών το 2019. Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει» υπογράμμισε ο Πούτιν σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα. Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας-1

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε την Τρίτη ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. 

Αμέσως μετά το περιστατικό, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις και επιθέσεις στα ρωσικά προξενεία σε διάφορες πόλεις ενώ οδοφράγματα έχουν στηθεί από τον στρατό στην ανατολική Ουκρανία, στις αρτηρίες που οδηγούν στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας-2
Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας-3

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας.

Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας-4

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα  αναπτύξει σύντομα περισσότερους πυραύλους S-400 στη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ ο Ποροσένκο κατήγγειλε  ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Κίεβο και Μόσχα στη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο της Κριμαίας-5

Ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή