Περιορισμένη πτώση κατά 0,19% στο Χ.Α.

Περιορισμένη πτώση κατά 0,19% στο Χ.Α.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές διακυμάνσεις αλλά και με αρκετές εναλλαγές προσήμων κινήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο, καταφέρνοντας ωστόσο, παρά τις οριακές απώλειες, να κρατήσει τις 600 μονάδες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τις μετοχές τους ωστόσο να κινούνται για δεύτερη ημέρα σε… δύο ταχύτητες, αφού η Πειραιώς (-5,54% σε νέα ιστορικά χαμηλά) και η Εurobank (-1,80%) δέχθηκαν πιέσεις, ενώ στηρίξεις δέχθηκε η Εθνική (+2,15%) και σταθερή στα 1,1060 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank. Οι εκροές λόγω των αλλαγών στον MSCI Ελλάδας που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να κορυφωθούν το επόμενο διήμερο και ειδικά την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ισχυρές απώλειες 26,89% κατέγραψε η Ιντραλότ – παρασύροντας και την Ιντρακομ (-18,76%), μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα οποία έδειξαν μεγάλη μείωση της καθαρής της θέσης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19%, στις 603,11 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,23%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,17%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,64%, στις 418,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,01 εκατ. ευρώ.

Οι πτωτικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν στη διάσπαση των 600 μονάδων ελέω των ρευστοποιήσεων τραπεζικών τίτλων, ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στους Ελληνες τραπεζίτες, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, όπως προσθέτει, η πρωτοβουλία της ΤτΕ για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια είναι σε εξέλιξη, ενώ η Eurobank παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της, με το μήνυμα για τις άλλες τράπεζες να είναι ότι πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Σημαίνουν τα παραπάνω ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο; Αν και είναι μάλλον πρόωρο να αποφανθεί κάποιος καταφατικά στο καίριο αυτό ερώτημα, υπό προϋποθέσεις ωστόσο και στον βαθμό που θα δρομολογηθεί η εξυγίανση όλων των χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών, είναι πιθανό να υπάρξει ένας «διαφορετικός Δεκέμβριος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή