Ενημέρωση εκ των έσω είχαν τα μέλη του κυκλώματος χρυσού από τον εμπλεκόμενο αστυνομικό

Ενημέρωση εκ των έσω είχαν τα μέλη του κυκλώματος χρυσού από τον εμπλεκόμενο αστυνομικό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αστυνομικός, που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, είχε απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν από τους «εγκεφάλους» των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης χρυσού, όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «kathimerini.gr». 

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο αστυνομικός είχε ενημερώσει το μέλος της σπείρας ότι βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Ακόμη, το μέλος του παράνομου κυκλώματος είχε ενημερωθεί και για την αναβολή επιχείρησης που είχε προγραμματιστεί για την 25η Οκτωβρίου και ανεβλήθη για επιχειρησιακούς λόγους. Αν και η ενημέρωση από τον αστυνομικό είχε γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, διαβεβαίωνε τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε εκ νέου. 

Εξίσου κομβικός ήταν και ο ρόλος του συνεργού του κατηγορούμενου τηλε-ενεχυροδανειστή. Μεταξύ άλλων, το άτομο αυτό είχε επιφορτιστεί με το έργο να μεταφέρει το προς εξαγωγή χρυσάφι στο τελωνείο του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Σύμφωνα με τη δικογραφία σε διαλόγους που είχε με τον επιχειρησιακό αρχηγό της οργάνωσης είχαν αναφερθεί τα εξής:

Α: Συγγνώμη, βγαίνει μείον 4.350. Το γράφω έτσι;

Β: Οχι, ρε συ δεν θα γράψεις το πραγματικό βάρος εσύ. Με βάση τα χαρτιά, αφαίρεσε λίγα γραμμάρια ότι έγινε απώλεια κι αυτό. Ε, μια απόσταση 10 μέτρα θα… (Ακατάληπτο).

Α: Θες να μου πεις ένα νούμερο δηλαδή ρε; Ηταν 10.

B: Τα δύο χαρτιά σύνολο πόσα είναι;

A: 10

Β: 10 κιλά;

A: Ναι

Β: Γράψε ότι βγήκανε 9 κιλά. 9.100 γρ. 

Ο «σωματοφύλακας» και το παρ'ολίγον μπλέξιμο με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Η οργάνωση διέθετε και «σωματοφύλακα» ο οποίος δεν είχε επιλεγεί τυχαία από τα αρχηγικά μέλη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το συγκεκριμένο άτομο είχε χαρακτηριστεί εχέμυθο, καθώς σε προγενέστερη σύλληψή του στο πλαίσιο εξάρθρωσης σπείρας Ρομά δεν αποκάλυψε στοιχεία για τη δράση της, ενώ ήταν και γνώστης πολεμικών τεχνών και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν η μεταφορά του χρυσού και των χρημάτων προς τον εκάστοτε προορισμό από τυχόν βίαιες ενέργειες αφαίρεσης αυτών.

Οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν και το παρ'ολίγον μπλέξιμο με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Α: Εγώ έφαγα πέσιμο χοντρό.

B: Τι έφαγες;

A: Από ΔΙ.ΑΣ.

B: Τι εννοείς;

A: Πέσιμο. Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ευτυχώς είχα κάτι χαρτιά μαζί μου…

B: Αυτά που μου έδειχνες πρόσφατα;

A: Ηξερα να μιλήσω και ναι. Κάτι τέτοιο, αντίστοιχο.

B: Ναι.

A: Τους μίλησα εκεί πέρα και εντάξει. Ημασταν για πολύ μπλέξιμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., συγκέντρωναν και εξήγαγαν στην Τουρκία το χρυσάφι που κατέληγε καθημερινά σε εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια της Αττικής. Ο ημερήσιος τζίρος των δύο εγκληματικών ομάδων υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος.

Μετά από έξι μήνες ερευνών αστυνομικοί προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη 63 μελών των δύο κυκλωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 22 άτομα. Τα μέλη των κυκλωμάτων εξήγαγαν την τελευταία διετία παράνομα ρολόγια, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσό στερώντας από το Ελληνικό Δημόσιο δασμούς που υπερέβαιναν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή