Λιγότερες κατά 346 εκατ. οι καταθέσεις, λόγω φορολογικών υποχρεώσεων

Λιγότερες κατά 346 εκατ. οι καταθέσεις, λόγω φορολογικών υποχρεώσεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 346 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ανακόπτοντας, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (στις 9 /11), την ανοδική πορεία που ακολουθούν όλο το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, τα υπόλοιπα των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες υποχώρησαν στα 131,4 δισ. ευρώ –από 131,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο– και η αιτία αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, που κορυφώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις επιχειρήσεις, η ρευστότητα των οποίων περιορίστηκε κατά 289 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 56 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 107,7 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων στα 23,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μείωση των καταθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων θα ήταν μεγαλύτερη, εάν μέρος της δεν είχε αντισταθμιστεί από την αύξηση των καταθέσεων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι εκροές που παρατηρούνται δεν δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στις τράπεζες, καθώς δεν συνδέονται με κάποιον ουσιαστικό λόγο ανακοπής του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας. Εντούτοις αποδίδονται στις φορολογικές οφειλές που υποχρεούνται να καταβάλλουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και ένα γενικότερο φόβο που έχει να κάνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών για όσους χρωστούν κυρίως στο Δημόσιο, καθώς και την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο «τρέχουν» οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, η αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των καταθέσεων δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που συρρικνώνεται, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η τάση αυτή δεν ματαιώνει τα σχέδιά τους για τη μείωση του ELA, αξιοποιώντας τη διατραπεζική αγορά, αλλά και την έκδοση ομολόγων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς, έχουν μηδενίσει τον ELA, ενώ η Alpha Bank και η Eurobank προγραμματίζουν την απεξάρτησή τους έως τα τέλη του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος της Eurobank προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων, ύψους 742,1 και 350 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητάς του και τον μηδενισμό του ELA έως τα τέλη του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή