Εν μέσω κατακραυγής οι ανακοινώσεις του Χε για τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα μωρά

Εν μέσω κατακραυγής οι ανακοινώσεις του Χε για τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα μωρά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινέζος επιστήμονας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα μωρά στον κόσμο και ότι πρόκειται να γεννηθούν κι άλλα γενετικώς τροποποιημένα βρέφη, υπερασπίστηκε την εργασία του. Μιλώντας σε διάσκεψη για το γονιδίωμα που πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ, ο Χε Τζιανκούι δήλωσε ότι ήταν «περήφανος» για τη μετατροπή των γονιδίων των δύο κοριτσιών έτσι ώστε να μην μπορούν να προσβληθούν από έιτζ. Η εργασία του, αξίζει να σημειωθεί, την οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας, δεν στάθηκε δυνατό να επαληθευθεί. Ωστόσο, ήδη πολλοί επιστήμονες έχουν καταδικάσει αυτή την εξέλιξη. Η διαδικασία μετατροπής του γενετικού υλικού απαγορεύεται σε πολλά κράτη, όπως και στην Κίνα.

Το πανεπιστήμιο του καθηγητή Χε, το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στην Σέντζεν, ανακοίνωσε ότι είχε άγνοια του ερευνητικού προγράμματος, όπως εξάλλου ότι θα ξεκινήσει και μία διερεύνηση του θέματος. Ο καθηγητής Χε έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών από τον Φεβρουάριο.

Είχε ανακοινώσει στην αρχή της εβδομάδας ότι τροποποίησε το γενετικό υλικό δύο εμβρύων έτσι ώστε να μην μπορούν να κολλήσουν έιτζ, ενώ την Τετάρτη, που μίλησε για την εργασία του στη Διάσκεψη Τροποποίησης Ανθρώπινου Γονιδιώματος, προκάλεσε γενική κατακραυγή. Αποκάλυψε ότι τα δίδυμα κορίτσια, που είναι γνωστά ως Λούλου και Νάνα, γεννήθηκαν υγιή και φυσιολογικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σχέδια για την παρακολούθησή τους τα επόμενα δεκαοκτώ χρόνια. Οπως εξήγησε, οκτώ ζευγάρια –τα οποία είχαν οροθετικούς πατεράδες και υγιείς μητέρες– συναίνεσαν στο πείραμα. Μόνο ένα ζευγάρι αργότερα αποσύρθηκε από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χε, η εργασία του έχει υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό για έλεγχο. Ωστόσο, δεν κατονόμασε ποιο ήταν το περιοδικό αυτό.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η παρεμβολή στο γονιδίωμα του εμβρύου θα προκαλέσει βλάβη όχι μόνο στο άτομο, αλλά και στις μελλοντικές γενιές που θα κληρονομήσουν τις ίδιες αλλαγές. Εκατοντάδες Κινέζοι επιστήμονες απέστειλαν επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία καταδικάζουν την έρευνα, επισημαίνοντας ότι είναι, αναμφίβολα, εναντίον της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή