Οι καταλήψεις στο επίκεντρο αντιπαράθεσης

Οι καταλήψεις στο επίκεντρο αντιπαράθεσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν μετατραπεί λύκεια σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με το εάν θα ακολουθήσουν το κάλεσμα για καταλήψεις «για τη Μακεδονία», οι οποίες –σύμφωνα με ανώνυμα καλέσματα του Διαδικτύου– κορυφώνονται σήμερα 29 Νοεμβρίου. Μερικές δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει καταλήψεις τις προηγούμενες μέρες προβάλλοντας το ζήτημα της Μακεδονίας και την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Διαδηλώσεις έγιναν σε Σέρρες, Κιλκίς, Πτολεμαΐδα, αλλά και σε Λάρισα, Πύργο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική εξαιτίας ενός κλίματος έντονου διχασμού που καλλιεργείται μεταξύ των μαθητών και της προσπάθειας να τεθούν οι όποιες κινητοποιήσεις σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ετσι, δίπλα στο «Η Μακεδονία είναι ελληνική» δεν έλειψαν και συνθήματα για τη «Βόρειο Ηπειρο, γη ελληνική» καθώς και το «αλήτες προδότες πολιτικοί», που προβάλλεται από ακροδεξιές οργανώσεις. Η ευαισθησία για τα εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, και η ευκολία με την οποία πραγματοποιούνται καταλήψεις στα σχολεία επιχειρείται να καπελωθούν από οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Ετσι, εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο αλλά και στα έντυπα της Χρυσής Αυγής καλέσματα για γενίκευση των καταλήψεων, ενώ δεν έλειψε η διαδικτυακή στοχοποίηση από βουλευτές της Χ.Α. εκπαιδευτικών που διαφώνησαν με τις καταλήψεις.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Στην αρχή της εβδομάδας μαθητές από περίπου 50 σχολεία πανελλαδικά υπέγραψαν κείμενο που στρέφονταν ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις», με σύνθημα «ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωρούν στα σχολεία μας».

Η ΟΛΜΕ τονίζει πως ορισμένοι «επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας τον διχασμό, το μίσος, τον ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις». Η ΔΑΚΕ καθηγητών καταδικάζει «την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του “εθνομηδενισμού” και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

«Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Απειλητικός εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, προαναγγέλλοντας έκτροπα σε σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή