Παρέμβαση με άρωμα εκλογών από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή

Παρέμβαση με άρωμα εκλογών από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω του επιχειρεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάκαμψη και την επανασύνδεσή της με κρίσιμες κοινωνικές ομάδες που από το 2015 και μετά απομακρύνθηκαν σταδιακά από το κυβερνών κόμμα και σήμερα εικάζεται πως εντάσσονται στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» των δημοσκοπήσεων, δηλαδή στους αναποφάσιστους. Στο πλαίσιο αυτό οι εμφανίσεις του κ. Τσίπρα στη Βουλή το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα συχνές, επιχειρώντας να ταυτιστεί προσωπικά με τα λεγόμενα θετικά μέτρα. Χθες, για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο βήμα για να ανακοινώσει τη συνέχεια «παροχών», με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να έχει αυτή τη φορά σειρά. Η παρουσία Τσίπρα, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, κρίθηκε «επιβεβλημένη» για έναν ακόμη λόγο, καθώς πρόκειται για έναν νόμο που κατά κοινή ομολογία προκάλεσε τεράστιο εκλογικό κόστος στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε «σημαία» στον αντιπολιτευτικό λόγο του κ. Τσίπρα πριν ανέλθει στην εξουσία.

Το «άνοιγμα»

Ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως υλοποιεί όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ, σημείωσε πως η τροπολογία θα ελαφρύνει περίπου το 90% των φορολογουμένων. «Από τα 5,8 εκατομμύρια που διαθέτουν περιουσία, η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών», ήταν η αναφορά του. Την προσοχή δεν διέλαθε και η νέα αναφορά σε εκείνους με «χαμηλή και μεσαία περιουσία» που αποτυπώνει αφενός την πάγια προσπάθεια για «άνοιγμα» στη μεσαία τάξη και αφετέρου την ταξική στόχευση, καθώς δεν υπήρχε αναφορά «στις ελίτ». Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επιχειρούσε να «κλείσει» τις πληγές σε ένα ακόμα θέμα που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Ο λόγος για την καταστροφή στο Μάτι, το οποίο επισκέφθηκε την Τρίτη. «Οι άνθρωποι εκεί δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους και, παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους», σημείωσε, φέρνοντας παράλληλα τροπολογία «για την αποκατάσταση των πληγών» στην περιοχή.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας πάνω στο τραπέζι ένα ακόμα από τα βασικά «χαρτιά» του, εξήγγειλε το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 710 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία, όπως σημείωσε, ευελπιστεί να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα, «ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους». Στόχος το μέρισμα να καταβληθεί στις 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα αφορά 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά, συνθέτοντας ένα παζλ παροχών με έντονο άρωμα εκλογών. Πάνω στην ίδια λογική να «πάρει στις πλάτες του το παιχνίδι», ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του, επιχείρησε για μία ακόμα φορά να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπική κόντρα με τον κ. Μητσοτάκη. Καυτηριάζοντας την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την απέδωσε σε «αμηχανία» λόγω των θετικών μέτρων, ενώ επιχείρησε, όπως και άλλες φορές κατά το παρελθόν, να αποδομήσει τη στρατηγική της Ν.Δ., σημειώνοντας πως αποτελεί «τον καλύτερο χορηγό της κυβερνητικής προσπάθειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή