Καλάβρυτα | Αχαϊα: Όχι μόνο σκι

Καλάβρυτα | Αχαϊα: Όχι μόνο σκι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν αγαπημένο χειμερινό προορισμό Πελοποννήσιων και Αθηναίων. Τα Σαββατοκύριακα ο κεντρικός πεζόδρομος σφύζει από ζωή και, ειδικά όταν ανοίγει το χιονοδρομικό κέντρο, τα έντονα χρώματα του εξοπλισμού των σκιέρ μονοπωλούν το σκηνικό, το οποίο συμπληρώνουν τα καφέ-μπαρ, οι ταβέρνες που εγγυώνται δυνατές γεύσεις του βουνού, τα κρεοπωλεία και τα παντοπωλεία με τα τοπικά προϊόντα, όπως η φέτα Καλαβρύτων, το μέλι, τα φασόλια ποικιλίας «κοντούλα», κ.ά. Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο του Λεωνίδα Πετρόπουλου προσθέτει τη δική του διακριτική σύνδεση με την παράδοση, ενώ το Μουσείο του Ολοκαυτώματος παρουσιάζει μέσα από αρχειακό υλικό, με πολύ ζωντανό και μεστό τρόπο, την ιστορία των Καλαβρύτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σημερινοί κάτοικοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου και δεν στολίζουν ποτέ πριν από την επέτειο της 13ης Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα όμως κοιτάζουν μπροστά και προχωρούν με ένα τουριστικό προϊόν που συνεχώς εκσυγχρονίζεται με πολλά και καλά ξενοδοχεία, καινούργια ή   πρόσφατα ανακαινισμένα.

Καλάβρυτα | Αχαϊα: Όχι μόνο σκι-1

Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαβρύτων. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Οι επιλογές για σύντομες κοντινές αποδράσεις είναι επίσης αξιόλογες: από τις πηγές του Λάδωνα και τα εκτροφεία πέστροφας μέχρι τη βόλτα με τον Οδοντωτό στο φαράγγι του Βουραϊκού, μαζί με μια στάση στη Ζαχλωρού για καφέ ή φαγητό.

Επιβάλλεται επίσης μια επίσκεψη στον μαγικό κόσμο του Σπηλαίου των Λιμνών (τηλ. 26920-31001), που κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν το θεραπευτήριο του Μελάμποδα. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με υπέροχους σταλακτίτες, σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες και 13 μεγάλες κλιμακωτές λίμνες. Από αυτές, ανοιχτές στο κοινό είναι οι τρεις πρώτες και η στάθμη τους μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή.

Τα Καλάβρυτα έχουν τέλος αρκετά ανεπτυγμένο θρησκευτικό τουρισμό, με τις Μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου να ελκύουν τον περισσότερο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή