Κίνα: Σχολεία για αληθινούς άνδρες

Κίνα: Σχολεία για αληθινούς άνδρες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τανγκ Χαϊγάν διοικεί το σχολείο του με πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να εκπαιδεύσει παιδιά έτσι ώστε να γίνουν πραγματικοί άνδρες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει ένα παιδί άνδρας, αλλά ο κ. Τανγκ έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του: «Θα μάθουμε στα παιδιά να παίζουν γκολφ, να κάνουν ιστιοπλοΐα και ιππασία και δεν θα τα κάνουμε γυναικούλες».

Ο 39χρονος κ. Τανγκ ίδρυσε το σχολείο «Κλαμπ Αληθινών Ανδρών», που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σύγχρονη Κίνα.

Τη συζήτηση αυτή έχει πυροδοτήσει η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του στρατεύματος, την υιοθέτηση παραδοσιακών ρόλων στην κινεζική κοινωνία και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αγοριών στις εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κλαμπ, αν τα αγόρια ηλικίας 7 με 12 ετών αφεθούν στις «σειρήνες» της σύγχρονης κουλτούρας, θα ακολουθήσουν τα θηλυπρεπή είδωλα της ποπ μουσικής και θα υπακούουν τις υπερπροστατευτικές μητέρες και γυναίκες καθηγήτριές τους, για να γίνουν τελικά «κλαψιάρικα μωρά».

Μία Κυριακή, 17 αγόρια από το κλαμπ προπονούνταν στο αμερικανικό φούτμπολ, υπό τις προσταγές του κ. Τανγκ.

Παρότι το κλαμπ τείνει να διορθώσει προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζει η παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κινεζική κοινωνία, η ανησυχία για τον ανδρισμό έχει αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του κρατικού Τύπου, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο αυνανισμός και η έλλειψη σωματικής άσκησης έχουν καταστήσει πολλούς νεαρούς άνδρες ακατάλληλους για τη στρατιωτική θητεία.

«Η απαλοιφή των χαρακτηριστικών του φύλου από έναν νέο άνδρα σημαίνει την αυτοκτονία ενός έθνους. Είναι αναγκαίο ένα αγόρι να ανατρέφεται σαν αγόρι και ένα κορίτσι σαν κορίτσι», λέει ο καθηγητής σεξολογίας Πενγκ Σιαοχούι.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 σε 20.000 Κινέζους μαθητές δημοτικού σε τέσσερις επαρχίες, τα δύο τρίτα από αυτούς σημείωσαν ιδιαίτερα κακούς βαθμούς στις εξετάσεις. Το πρόβλημα αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το «Κλαμπ των Αληθινών Ανδρών».

Ο κ. Τανγκ επιβάλλει στους μαθητές του τουλάχιστον δύο ώρες μελέτης των μαθημάτων τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αυτάρκεια. Ο 9χρονος Τζιν Χονγκ λέει ότι μέχρι να βρει καταφύγιο στο κλαμπ, οι γονείς του συνήθιζαν να «ίπτανται» διαρκώς πάνω από το κεφάλι του. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι μπορώ να μελετάω σε συνθήκες ανεξαρτησίας», λέει ο Τζιν.

Το πρόγραμμα, όμως, δεν ευνοεί την αναρχία. Τα παιδιά, που είναι άτακτα, γράφονται στο «ποινολόγιο» και στερούνται έτσι προνομίων, όπως συμμετοχή σε ομάδες ομαδικών σπορ.

Αλλοι εκφράζουν, όμως, διαφωνίες με τα πρότυπα που προωθούνται στα σχολεία αρρένων, όπως το «Κλαμπ του Τανγκ», επισημαίνοντας ότι η κοινωνική καταπίεση οδηγεί στη δυστυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή