Ο υπερμαραθώνιος της διαφορετικότητας και της αποδοχής

Ο υπερμαραθώνιος της διαφορετικότητας και της αποδοχής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας υπεραθλητής Σωτήρης Σωτηρίου δεν έχει στο στενό περιβάλλον του κάποιο άτομο με αναπηρία. «Τι σημασία έχει αυτό;» λέει. «Βλέπω τις δυσκολίες σε έναν δημόσιο χώρο που έχουμε δημιουργήσει μόνο για εμάς, και αυτό όχι μόνο δεν με χαροποιεί, αλλά αφήνει ένα κενό μέσα μου». Δεν είναι περίεργο που όταν έμαθε για τη δράση της GuGu Team, της ομάδας που σύστησαν δύο δάσκαλοι ειδικής εκπαίδευσης για την ενημέρωση του κοινού για την αναπηρία, επικοινώνησε αμέσως μαζί τους με μια πρόταση: να τρέξει έναν υπερμαραθώνιο 550 χλμ. από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη με το σήμα της Ομάδας και στόχο την εξοικείωση της κοινωνίας με την αναπηρία. «Να κάνω τον κόσμο να γυρίσει το κεφάλι προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο 47χρονος μαραθωνοδρόμος που εδώ και καιρό προετοιμάζεται σωματικά και, κυρίως, ψυχικά για το δύσκολο εγχείρημα. Η εκκίνηση θα δοθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 7 π.μ. από την Ακρόπολη, ενώ ο τερματισμός –αν πάνε όλα κατ’ ευχήν– θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 3 μ.μ. στον Λευκό Πύργο.

Η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει τρέχοντας ο Σωτήρης, ήταν 440 χλμ., η διαδρομή Αγραφα – Δελφοί – Αγραφα. «Είναι πραγματικά λίγο τρελό και επίπονο, αλλά αυτό που με φοβίζει περισσότερο δεν είναι μια αποτυχία, είναι η προοπτική να μην ξανασταθώ στη γραμμή εκκίνησης. Μπορεί να σταματήσω έναν αγώνα, αλλά θέλω να μπορώ να ξανασταθώ σαν άνθρωπος στην εκκίνηση και να ξαναξεκινήσω μια μεγάλη απόσταση». Δίπλα του, πάντως, έχει συγκεντρώσει μια καταπληκτική ομάδα τεχνικών και φυσικοθεραπευτών, που θα τον ακολουθούν κατά πόδας σε όλη τη διαδρομή. «Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου».

Τη δική τους αγωνία ή καλύτερα προσμονή ενόψει του αγώνα, νιώθουν και οι Μιχάλης Παπαδόπουλος και Σωτήρης Αραμπατζής, οι άνθρωποι πίσω από την GuGu Team. Οι δύο φίλοι και πλέον και… κουμπάροι, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και έκτοτε εργάζονται σε ειδικά σχολεία, ο πρώτος στην Κύπρο, ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη. «Λόγω της γνωριμίας μας με γονείς βλέπαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν να πουν πολλά. Τελικά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στην οποία μέσα από συνεντεύξεις ατόμων με αναπηρία, αλλά και συγγενών ή φίλων τους, να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ελληνική και την κυπριακή κοινωνία, να αποδεχθεί την αναπηρία», λέει στην «Κ» ο Σωτήρης Αραμπατζής. Η σκέψη ήταν ότι αφενός οι μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που ζουν την αναπηρία στην καθημερινότητά τους θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να ενημερωθούμε πραγματικά και αφετέρου ότι έτσι θα βοηθούσαν ώστε οι άνθρωποι να μη φοβούνται να μιλούν για το θέμα, να μη φοβούνται το στίγμα. Από τον Σεπτέμβριο που βγήκε στον αέρα (https://www.youtube.com/channel/UC4svn-iQJmRFtARCDUsNBZw/featured), η ανταπόκριση είναι συγκινητική.

«Οι περισσότεροι δέχονται να μας μιλήσουν, κάποιοι διστάζουν διότι είναι ακόμα θέμα ταμπού, αλλά έστω και έναν δύο ανθρώπους να επηρεάσουμε θα είναι κέρδος». Οπως λέει, η ελληνική κοινωνία έχει κάνει βήματα προόδου στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας, αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί. «Δεν είναι μόνο η προσβασιμότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το πιο μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί τα άτομα με αναπηρία κατώτερα, ότι τα λυπούνται. Τα παιδιά στο σχολείο όμως δεν είναι “καημένα” και αντιλαμβάνονται αυτή την υποτίμηση», καταλήγει ο ίδιος δίνοντάς μας ραντεβού στον Λευκό Πύργο για την τελετή υποδοχής και αποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή