Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Σταυροπόδι ενώπιον του Αρχιεπισκόπου;

Κύριε διευθυντά
Ισως στις ημέρες μας, όπου όλα έχουν ισοπεδωθεί, η παρατήρησή μου στη φωτογραφία της πρόσφατης επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Αρχιεπίσκοπο να θεωρηθεί υπερβολική και άκαιρη, αλλά κάποιος θα πρέπει να της υποδείξει τον σωστό τρόπο που πρέπει να κάθεται μια κυρία σε υπηρεσιακή επίσκεψη. Το να σταυρώνεις και να μοστράρεις τα πόδια σου απέναντι σε αυτόν που επισκέπτεσαι –πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτός είναι ο Αρχιεπίσκοπος– είναι έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας  και αισθητικής.

Κωστης Σταμπουλελης, Αρχιτέκτων - ναυπηγός

Και ο Ουλπιανός υπέρ της καθαρίστριας

Κύριε διευθυντά
Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για την εξωφρενική ποινή κάθειρξης 10 ετών, που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Πρόκειται για μια ταλαιπωρημένη από τα παιδικά της χρόνια γυναίκα συζύγου με αναπηρία 67% και μητέρα δύο παιδιών, που για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου «διόρθωσε» το απολυτήριο από Ε΄ σε Στ΄ Δημοτικού, προσόν που απαιτούσε η υπηρεσία για να την προσλάβει.

Στην πράξη της προέβη πάνω  στην απόγνωσή της από την αδήριτη ανάγκη για εργασία προκειμένου να συντηρήσει την πτωχή οικογένειά της. Το πρωτόδικο δικαστήριο της είχε επιβάλει την εξοντωτική ποινή της κάθειρξης των 15 ετών και κατόπιν εφέσεώς της η ποινή κατέβηκε στα 10 έτη για το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος, ενόψει της παραγραφής του αδικήματος της πλαστογραφίας.

Η απόφαση του Εφετείου κρίθηκε από επιφανείς θεράποντες της Θέμιδος (καθηγητές, δικαστές, δικηγόρους και σχετικά συλλογικά όργανα) υπερ-αυστηρή, ακραία και καταχρηστική, απάδουσα προς τις βασικές αρχές της επιείκειας και της αναλογικότητας αδικήματος και ποινής, που διέπουν το ελληνορωμαϊκό δίκαιο. Και οι μεν δικαστές αιτιολογούν προφανώς την εξοντωτική εν προκειμένω απόφασή τους με το σκεπτικό της εφαρμογής των διατάξεων του απαρχαιωμένου νόμου 1608/50, ο οποίος θεσπίσθηκε για την πάταξη των μεγάλων καταχραστών του Δημοσίου. Πλην όμως είχαν τη δυνατότητα να αρθούν, βάσει των πραγματικών περιστατικών της συγκεκριμένης απόφασης, σε επιεικέστερη κρίση και να προβούν σε απαλλαγή ή έστω να επιβάλουν μια μικρή ποινή.

Στο πρόσωπο της ατυχούς γυναίκας, ως αποδιοπομπαίου τράγου, εξιλεώθηκαν, κατά κάποιο τρόπο, όλοι οι μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοκαταχραστές του δημόσιου κορβανά, πολιτικοί και λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι, που μένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι και ατιμώρητοι, καλυπτόμενοι πίσω από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα. Εδώ έχει εφαρμογή το ρητό του σοφού Σκύθη Ανάχαρση «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, οι μεγάλες τον σχίζουν και φεύγουν». Στο ρωμαϊκό δίκαιο, που αποτέλεσε τη βάση του βυζαντινού δικαίου, υπήρχε η γνωστή ρήτρα «Summum jus, summa injuria» (Η υπερβολική δικαιοσύνη είναι υπερβολική αδικία). Αυτό έχει εφαρμογή στην προκειμένη υπόθεση. Ατυχώς υπάρχει μια στρεβλή, κατά την άποψή μου, αντίληψη στους περισσότερους δικαστές ότι όσο πιο αυστηροί είναι τόσο πιο αδέκαστοι και σωστοί θεωρούνται.

Ευελπιστούμε ότι (σημ.: μετά και τη χθεσινή εξέλιξη) το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που επελήφθη της υπόθεσης, εφαρμόζοντας το ρητό  του νομομαθούς Ουλπιανού «Jus est ars bonus et aejui» (Το δίκαιο είναι η τέχνη της καλοσύνης και της επιείκειας), θα δικαιώσει την αναξιοπαθούσα γυναίκα και θα αποκαταστήσει το διασαλευθέν περί δικαίου κοινό αίσθημα των Ελλήνων.

Δημήτριος Δημηνας

Η πλαστογράφηση και οι «τυφλοί»

Κύριε διευθυντά
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, που επέβαλε ποινή καθείρξεως δέκα ετών σε μία καθαρίστρια για πλαστογράφηση εγγράφου, μου έφερε στον νου τους τυφλούς της Ζακύνθου (σημ.: χθες αποφασίστηκε αναίρεση της ποινής της και αποφυλάκιση).

Αραγε η πλαστογράφηση εις βάρος του Δημοσίου γίνεται μόνον επί εγγράφου; Αυτοί που δηλώνουν τυφλοί όντας ανοιχτομάτηδες δεν πλαστογραφούν τη φύση και την αλήθεια; Και οι γιατροί που βεβαιώνουν την τυφλότητα δεν πλαστογραφούν (και εγγράφως) την αλήθεια εις βάρος της ηθικής και του κράτους; Και όλοι όσοι συνήργησαν στην απάτη, σε ιατρικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να είναι υπόλογοι για τη ζημιά που προκάλεσαν στα οικονομικά και στην εικόνα του «κράτους δικαίου»;

Θυμίζω ότι οι «τυφλοί», εκτός από την προσωπική τους οικονομική ενίσχυση, έπαιρναν επιδόματα για συνοδούς (άνθρωπο ή ζώο), μεταβάσεις σε νοσοκομείο, εξετάσεις, φάρμακα κ.λπ., σύμφωνα με ό,τι γράφτηκε όταν απεκαλύφθη η αλήθεια. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, όταν όλα αυτά γίνονταν σε μια μονοεδρική εκλογική περιφέρεια, στην οποία η εκλογή κρινόταν από μερικές ψήφους. Δόθηκαν τότε υποσχέσεις ότι θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι και θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα, πάσης μορφής δαπάνη. Μήπως είναι ώρα να μάθουμε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας; Μήπως πρέπει να μάθουμε σε ποιο ύψος έφτασαν τα επιδόματα που επεστράφησαν, για να μην αισθάνεται αδικημένη η καημένη η καθαρίστρια; Για να το συγκρίνουμε με το ύψος των μισθών που πήρε εργαζόμενη και καλείται να επιστρέψει.

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός μηχανικός

Η Art Athina και περί αντιδικίας

Κύριε διευθυντά
Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Η Art Athina συνεχίζεται... στα δικαστήρια» της 23.11.2018, αν και προσπαθεί, δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Ο ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης) δεν το σκέφτεται, αλλά το έχει αποφασίσει. Θα εφεσιβάλει την υπ’ αρ. 3931/2018 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το μόνο που δεν κινδυνεύει από την ως άνω αστική αντιδικία μεταξύ ΠΣΑΤ και Euromare είναι το κύρος, η ιστορία και το μέλλον της Art Athina, των οποίων θεματοφύλακας είναι ο ΠΣΑΤ και κανείς άλλος. Προς αποκατάσταση δε της αλήθειας, ο κ. Κανιάρης δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος της Euromare, αφού αποχώρησε από αυτήν το έτος 2012. Απλώς στην πρωτόδικη δίκη εξετάστηκε ενόρκως ως μάρτυρας της Euromare. Η ιδιότητά του ως μάρτυρος της Euromare, σε μια εκκρεμή δικαστική διαφορά, είναι λόγος να αυτοσυγκρατείται και όχι να αναλώνεται σε δηλώσεις για αλλότρια και εκκρεμή υπόθεση.

Γιαννα Γραμματοπουλου

Τα εγκώμιά σας για τον Γ. Μπουτάρη

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την αναγγελία του κ. Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου στην πόλη μας, συγκεκριμένοι αρθρογράφοι της «Καθημερινής» έσπευσαν να καταθέσουν τα εγκώμιά τους για το πρόσωπό του και τις απαξιωτικές συγκρίσεις με κάθε προηγούμενη κατάσταση. Αποκορύφωμα, το άρθρο του κ. Στέφ. Κασιμάτη («Το κενό που αφήνει ο Μπουτάρης», 23/11/2018), όπου επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένους χαρακτηρισμούς για «εσωστρεφή και φοβική πόλη» που «πριν από τον Μπουτάρη μύριζε ποδαρίλα». Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης, τον ευχαριστώ που τιμά την πόλη μας με τόσο κόσμιο και αρωματικό τρόπο. Τον παρακαλώ στο εξής να κρατήσει τις εντυπώσεις του για λογαριασμό του και να αφήσει αυτός και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του τις «από καθέδρας» υποδείξεις για το ποιος και τι είδους δήμαρχος μας πρέπει ή όχι. Μπορούμε και μόνοι μας να αποφασίσουμε.

Αντωνης Παπαγιαννης, Ιατρός, Θεσσαλονίκη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ