Η χαμένη ελπίδα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο υπήρξε το χρυσό παιδί του PRI, που στο πρόσωπό του έβλεπε τον άνθρωπο που θα επαναφέρει την παράταξη στην εξουσία του Μεξικού έπειτα από ένα δωδεκαετές διάλειμμα – είχαν προηγηθεί 71 χρόνια διακυβέρνησης. O 45χρονος τότε πολιτικός εξέδωσε το βιβλίο «Μεξικό, η μεγάλη ελπίδα», παρουσιάζοντας τις θέσεις με τις οποίες θα βοηθούσε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Κέρδισε τις εκλογές του 2012 με ποσοστό κοντά στο 39%, ωστόσο η νίκη του επισκιάστηκε από τις ενδείξεις νοθείας των αποτελεσμάτων. 

Η επιθετική του οικονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις στις κοινωνικές δομές της χώρας δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και πολύ σύντομα το Μεξικό βρέθηκε παραδομένο στη βία των καρτέλ και στη φτώχεια. Ο Νιέτο αποδοκιμάστηκε για την υποταγή του στη χυδαία και ταπεινωτική ρητορική του Τραμπ σχετικά με το συνοριακό Τείχος και κατηγορήθηκε για την αδράνειά του στην ανατριχιαστική ιστορία της απαγωγής και της δολοφονίας των 43 φοιτητών το 2014, για χειραγώγηση των κοινωνικών δικτύων, για τρομοκρατία του Τύπου, για τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για την προσωπική του εικόνα και για τα αμέτρητα και πάσης φύσεως σκάνδαλα που έριξαν το ποσοστό αποδοχής του αρχικά στο 23% και τελικά στο 12%. 

 Προ ημερών, σε μία από τις τελευταίες κινήσεις του πριν αποχωρήσει από την εξουσία (ανέλαβε χθες την προεδρία ο νικητής των φετινών εκλογών Λόπες Ομπραδόρ), ο Νιέτο παρασημοφόρησε τον Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρό του Τραμπ) με την ύψιστη τιμή του Αετού των Αζτέκων, για τη βοήθειά του στην επίτευξη οικονομικών συμφωνιών. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «εξευτελιστική». Όλα αυτά την ώρα που το Μεξικό βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεταναστευτικής κρίσης, με τις εικόνες απελπισίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου να επιβεβαιώνουν ότι σήμερα, σε αυτή την υπέροχη χώρα, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ανθρωπιάς. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή