Ισχυρή άνοδος κατά 2,5% στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος κατά 2,5% στο Χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανοδική αντίδραση σημειώθηκε χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, μία μέρα πριν από τη σημερινή πολύ κρίσιμη συνεδρίαση, όπου αναμένεται η κορύφωση των κινήσεων των ξένων χαρτοφυλακίων σχετικά με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα. To ριμπάουντ, στο οποίο «βοήθησαν» η έκθεση της Moody’s για το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του τζίρου αλλά και από την ενεργοποίηση των πωλητών στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόνο τρεις να κλείνουν με απώλειες (Coca Cola, Motor Oil, Τιτάν). Πάντως, παρά το «ξύπνημα» της αγοράς χθες, η επιφυλακτική στάση των αναλυτών δεν φαίνεται να αλλάζει και προειδοποιούν πως η σημερινή μέρα είναι καταλυτική για την πορεία του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 618,16 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το +2,85%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,20%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,75%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 8,10% στις 452,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,04 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή τεχνική αντίδραση στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν αλλάζει τη μακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς και της οικονομίας, αποτελεί απλώς μια αναγκαία αναλαμπή στην πρόσφατη πίεση των αποτιμήσεων, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για το τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές διάστημα για τους εξής λόγους: Η 30ή Νοεμβρίου, ως προς το Χ.Α., πέρα από το ημερολογιακό κλείσιμο μήνα, ταυτίζεται και με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίων για αρκετούς ξένους θεσμικούς. Φέτος ταυτίζεται και με την καταληκτική ημερομηνία εκροών για τους δείκτες MSCI, των οποίων οι πρόσφατες αλλαγές έπληξαν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο. Επίσης, για τις διεθνείς αγορές η φετινή 30ή Νοεμβρίου ταυτίζεται με την 13η σύνοδο του G20. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, το Χ.Α. παραμένει εύθραυστο και οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύνατο κρίκο, παρά τη χθεσινή αντίδραση, αφού συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή