Στο επίκεντρο η πολιτική της Fed για τα επιτόκια

Στο επίκεντρο η πολιτική της Fed για τα επιτόκια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την αρωγή των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, αυτοκινήτου και εξόρυξης.

Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο σημειώνονταν κέρδη, χάρις στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Εκεί φαίνεται πως η τράπεζα θέτει υπό συζήτηση το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αυξήσεων των επιτοκίων. Το δολάριο χθες υποχώρησε. Το αμερικανικό νόμισμα με κριτήριο τις αποδόσεις του έχει υπερσκελίσει φέτος τις αντίστοιχες του δείκτη S&P 500 και των κρατικών ομολόγων, λόγω αύξησης των επιτοκίων. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» άλλων έξι ισχυρών νομισμάτων εξασθένησε 0,04%. Ειδικότερα, το ευρώ εμφάνισε χθες άνοδο ως προς το δολάριο κατά 0,22% στο 1,1391 δολ. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, στο 0,322%. Οι τίτλοι αυτοί επηρεάστηκαν από την πτώση των αποδόσεων και στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η οποία σχετίζεται με σχόλια πολλών επενδυτών, που εκτιμούν ότι ο κύκλος σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής της Fed βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα, τα οποία ούτε ενισχύουν μια υγιή οικονομία ούτε την παρεμποδίζουν να αναπτυχθεί. «Η επισήμανση Πάουελ δεν δείχνει ηπιότερη προσέγγιση, απλώς λογίζεται ως ένα μήνυμα προς τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Fed παρακολουθεί το πώς προχωρεί η οικονομία», παρατηρεί ο αναλυτής της DZ Bank, Ρενέ Αλμπρεχτ.

Στη Γηραιά Ηπειρο τα σχόλια Πάουελ αντιστάθμισαν την αβεβαιότητα που διαμορφώνεται σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου και των ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση. Η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, υποχώρησε δραστικά κατά 3,4% λόγω της εφόδου στα γραφεία της στη Φρανκφούρτη – η τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,20%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με +0,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,46%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχώρησε οριακά 0,04% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,01%. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, τέλος, ο δείκτης Dow Jones είχε άνοδο 0,20% και 0,19% ο S&P 500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή