Ρωσία-Ουκρανία: Σε κατευναστικό ρόλο η Αγκελα Μέρκελ

Ρωσία-Ουκρανία: Σε κατευναστικό ρόλο η Αγκελα Μέρκελ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την καταδίκη της κατάληψης τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, η Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να σύρει τη χώρα της σε μια τυφλή σύγκρουση, παίρνοντας αποστάσεις από τις αξιώσεις του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω του διαλόγου, γιατί δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε όλες αυτές τις κρίσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα γερμανο-ουκρανικού επιχειρηματικού φόρουμ, στο Βερολίνο. Επιπλέον, ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, στο Μπουένος Αϊρες, διαβεβαιώνοντας ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους, αλλά και να μην προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της Μαριούπολης, σημαντικού ουκρανικού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα.

Μια δεύτερη ψυχρολουσία περίμενε τον Πέτρο Ποροσένκο αναφορικά με την έκκλησή του προς τη Γερμανία να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού NordStream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τη χώρα του.

Η Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά, καθώς δεν συνδέεται με το πρόβλημα της Κριμαίας. Προσπάθησε δε να χρυσώσει το χάπι, διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία «θα φροντίσει να παραμείνει η Ουκρανία σημαντική ενδιάμεση χώρα διέλευσης φυσικού αερίου». Σε συνδυασμό με τον αγωγό TurkStream, ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία, ο ρωσογερμανικός αγωγός απειλεί να βγάλει την Ουκρανία έξω από το κάδρο των δρόμων διέλευσης υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης του Κιέβου. «Χρειάζονται και αυτοί (οι κάτοικοι του Ντονμπάς) βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα και καθαρό, πόσιμο νερό, και η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι εισαγγελικές αρχές του Αμβούργου διεξάγουν έρευνα για τρεις υπαλλήλους της γερμανικής εταιρείας Siemens οι οποίοι έχουν έδρα την Αγία Πετρούπολη και κατηγορούνται ότι παραβίασαν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μεταξύ 2015 και 2016, η Siemens πούλησε στη Ρωσία επτά γεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τέσσερις από αυτές βρέθηκαν να έχουν εγκατασταθεί στην Κριμαία, κάτι που απαγορευόταν ρητά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή