Μαξίμου: Η Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο

Μαξίμου: Η Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως όχημα για την υλοποίηση του σχεδίου «προοδευτικό μέτωπο» βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Την παραπάνω λογική φρόντισε να καταστήσει απολύτως σαφή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της τελευταίας Πολιτικής Γραμματείας, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση για τη στρατηγική, εντός και εκτός συνόρων, που θα ακολουθήσει το κόμμα.

Και αν στο εξωτερικό το έδαφος θεωρείται πιο πρόσφορο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Η εγχώρια σφοδρή σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ και οι ισχυρές αντιδράσεις που προβάλλονται από όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος σε πιθανή προσέγγιση με την Κουμουνδούρου οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ενεργοποίηση ενός plan B, μέσω της πλαγίας οδού, που είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναδάκη, ενός πολύ στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, με στελέχη του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, προς αναζήτηση κοινού υποψηφίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονιας, άσχετα αν δεν κατέληξε κάπου, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής τακτικής, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση κομματικού στελέχους: «Αφού δεν θέλει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να μιλήσει για προοδευτική συμμαχία, θα μιλήσουμε εμείς απευθείας με τη βάση». Και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η ιδανική περίπτωση.

Η ανάλυση που κάνουν στο Μαξίμου είναι πως, τόσο σε δήμους όσο και σε περιφέρειες, το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί λόγω χαμηλών πλέον ποσοστών να εξασφαλίσει την εκλογή κανενός, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί πολλούς υποψηφίους να κρατούν ανοικτούς διαύλους με το κυβερνών κόμμα, ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες εκλογής τους. Ακόμα, λένε οι ίδιες πηγές, και αν αυτό δεν συμβεί σε επίπεδο κορυφής, όπως εκφράστηκε στην περίπτωση του κ. Κατσιφάρα, θα γίνει σε επίπεδο βάσης. Για τους λάτρεις των λεπτομερειών, αυτός είναι και ο λόγος που κομματικές πηγές, αναφερόμενες το βράδυ της Τετάρτης στην υποψηφιότητα Νοτοπούλου, απέφευγαν να μιλήσουν για οριστική επιλογή, προτάσσοντας τις ζυμώσεις που θα λάβουν χώρα σε τοπικό επίπεδο με την παράταξη Μπουτάρη, ώστε «να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης».

Ο τελικός στόχος από την παραπάνω στρατηγική είναι διπλός: αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το δίκτυο των αυτοδιοικητικών που θα συνομιλεί την επόμενη πενταετία ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου –και εδώ είναι αυτό που δίνουν βαρύνουσα σημασία– να διαμορφωθεί ένα «δίχτυ» συμμαχιών στις τοπικές κοινωνίες ενόψει εθνικών εκλογών.

Αν μάλιστα αυτές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, κάτι που είναι πάντα στο τραπέζι, η προοπτική στήριξης των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών θα χρησιμοποιηθεί από το Μαξίμου ως μέσο πίεσης για τη δική τους «ανταλλακτική» στήριξη στις εθνικές. Τέλος, oσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου, που μέχρι αυτή την ώρα το κρατούν από το Μαξίμου ως επτασφράγιστο μυστικό. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως καταλήγει στο πρόσωπο του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή