Παρέμβαση ΗΠΑ κατά Huawei σε Γερμανία και Βρετανία

Παρέμβαση ΗΠΑ κατά Huawei σε Γερμανία και Βρετανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία και η Βρετανία τηρούν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της κινεζικής Huawei σε διαγωνισμούς ανάπτυξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G ύστερα από προειδοποίηση της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον κινεζικό όμιλο για κατασκοπεία και συνεργασία με το Πεκίνο.

Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες θα διεξαγάγουν το 2019 δημοπρασίες για την εγκατάσταση δικτύων κινητών τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Τα δίκτυα 5G προσφέρουν ταχύτατη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες, επιτρέποντας για παράδειγμα τη λήψη ταινιών σε δευτερόλεπτα. Η κινεζική εταιρεία Huawei κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν η επικρατέστερη μεταξύ των αντιπάλων της όσον αφορά την ανάληψη του έργου εγκατάστασης τόσο στη Βρετανία, όσο και στη Γερμανία. Είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πάροχος εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Την πιθανότητα επικράτησης της Huawei σε αυτούς τους διαγωνισμούς προσπάθησε να αποτρέψει η Ουάσιγκτον, στέλνοντας αυτό τον μήνα αντιπροσωπεία στη Βρετανία και τη Γερμανία. Η αντιπροσωπεία παρότρυνε τις δύο χώρες να αυξήσουν την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών τους και να προετοιμαστούν για την περίπτωση εθνικής απειλής, υπενθυμίζοντας πως είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από το 2012 την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας της Huawei στη χώρα. Αργότερα, η Αυστραλία έλαβε παρόμοια απόφαση, ενώ ανάλογα μέτρα έλαβε πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία. 

Στη Γερμανία δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα απαγορευθεί η ανάπτυξη της δραστηριότητας της Huawei. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει επηρεάσει το Βερολίνο, που προβληματίζεται για το εάν είναι φρόνιμο να επιτρέψει τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς δικτύων 5G. Η εταιρεία προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εξοπλισμού της, όπως δήλωσε στους Financial Times ο Κούι Χάιφενγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας στη δυτική Ευρώπη. Η Βρετανία κρατάει επιφυλακτική στάση απέναντι στη Huawei από το καλοκαίρι. Τότε η βρετανική υπηρεσία κρατικών επικοινωνιών (GCHQ) εντόπισε τεχνικά προβλήματα που εξέθεταν σε «νέους κινδύνους τα βρετανικά δίκτυα τηλεπικοινωνίας», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της GCHQ. Οι επιφυλάξεις της Βρετανίας δεν δημιουργήθηκαν από τις πιέσεις των ΗΠΑ. Αντιθέτως, φαίνεται πως απορρέουν από τον τρόπο κατασκευής λογισμικού και εξοπλισμού, που καθιστά τις τηλεπικοινωνίες ευάλωτες σε περίπτωση διαδικτυακής πειρατείας. Η Huawei εξέλαβε τις ανησυχίες των Βρετανών ως εποικοδομητική κριτική. «Εντοπίσαμε κάποια σημεία βελτίωσης στις μηχανολογικές μας διαδικασίες», είχε δηλώσει τον Ιούλιο εκπρόσωπος της εταιρείας. Προσέθεσε πως η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών αποτελεί ένα από τα ζητήματα πρώτιστης σημασίας για τη Huawei. 

Ως αντίλογο στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τον περιορισμό του ρόλου της Huawei στην παγκόσμια αγορά, ο Ερικ Χου, ένας από τους προέδρους της εταιρείας, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ δεν θα κατακτήσουν την πρωτιά ως κατασκευάστριες δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στη συνέντευξή του στην CNBC, χθες, ο κ. Χου υποστήριξε πως η αποδυνάμωση της Huawei θα έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να ανέβουν στα ύψη οι τιμές των λογαριασμών τηλεφωνίας και μαζί το κόστος των εταιρειών τηλεπικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή