Θέσεις μάχης έχουν λάβει τα κόμματα για τις καταλήψεις σε σχολεία

Θέσεις μάχης έχουν λάβει τα κόμματα για τις καταλήψεις σε σχολεία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εξελίσσεται το κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα για το Μακεδονικό. Το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συνθήματα των καταλήψεων υπερέβησαν τα εσκαμμένα, όπως για παράδειγμα πανό σε σχολείο της Βoρείου Ελλάδος το οποίο έγραφε πως «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», οδήγησε εξαρχής πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσουν τις καταλήψεις με την άκρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Η Ν.Δ. μέσω της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη, πήρε αποστάσεις τόσο από τις καταλήψεις όσο και από το «τσουβάλιασμα» όλων των μαθητών στον χώρο της άκρας Δεξιάς. Συγκεκριμένα, η κ. Σπυράκη ερωτηθείσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εάν οι μαθητές υποκινούνται από τη Χρυσή Αυγή, απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως «οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ρητώς ότι η Ν.Δ. «επί της αρχής είναι εναντίον των καταλήψεων» και θέλει «ανοικτά σχολεία».

Η Ν.Δ., μάλιστα, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης είχε πάρει θέση για το θέμα. Συγκεκριμένα, πηγές της Πειραιώς έκαναν λόγο για «πατριδοκάπηλους που παριστάνουν τους πατριώτες» και «καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους», επαναλαμβάνοντας πως «τα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα Αριστερά είτε από την άκρα Δεξιά, ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης, εχθροί της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και, τελικά, πολέμιοι της Δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επανήλθε, με αφορμή μια ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που είχε αναπαραγάγει φράση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. Ζητώντας από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πάρει προσωπικά θέση, η Κουμουνδούρου κατηγορεί τη «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη, αλλά και κομματικά στελέχη, για «συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα βραβεία του ΕΒΕΑ, είχε πάρει θέση εμμέσως πλην σαφώς. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο προσφάτως παρουσιασθέν πρόγραμμα παιδείας της Ν.Δ. σημείωσε πως αυτό «μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ανοιχτά σχολεία», δίνοντας το πολιτικό του στίγμα.

Τέλος, θέσεις για τις καταλήψεις πήρε και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή