Μικροί ταξιδιώτες

8' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέξτε αφορμή και οργανώστε την επόμενη οικογενειακή εξόρμηση.

ΤΟ «ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ» ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ένα θεματικό πάρκο μέσα στο δάσος, στην άκρη του χωριού Συνεβρό, δίπλα στον ποταμό Κριό, είναι το Area Synest (τηλ. 6937-630702), το έργο ζωής του σχεδιαστή Μαρτίκ Μανικιάν, που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια. Τα παιδιά θα παίξουν στη φύση ακούγοντας τα πουλιά, θα γνωρίσουν τα ζώα του κτήματος –κουνελάκια, γαϊδουράκια, παγόνια–, θα κάνουν κούνια σε μια παιδική χαρά από ανακυκλωμένα ελαστικά. Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, με διακόσμηση που αλλάζει ανάλογα με την εποχή – φέτος τα Χριστούγεννα είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι «Το ονειροπόλο σαλιγκάρι». Μέσα στο κτήμα βρίσκεται ο παλιός καφενές του χωριού, που αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, ένα εστιατόριο, όπου ο σεφ Σταύρος Μιχελής μαγειρεύει ελληνική και αρμένικη κουζίνα με προϊόντα του κτήματος, και έξι πέτρινοι ξενώνες. – Α. ΤΖ.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Πείτε στα παιδιά σας ότι θα μείνουν σε ένα ξύλινο κουκλόσπιτο μέσα στο δάσος, όπου διαλέγεις το δωμάτιο ανάλογα με το αγαπημένο σου χρώμα, κοιμάσαι σε κρεβάτια με κουνουπιέρες και τρως λαχταριστό πρωινό με φρέσκο βούτυρο και χειροποίητο ψωμί, κρέμες, κέικ και σπιτικές μαρμελάδες σε ένα τραπέζι που χωράει 16 άτομα. Τα βράδια, όταν έξω κάνει παγωνιά κι αφού έχουν κάνει βόλτες με πόνι και πεζοπορίες στο βουνό, θα παίζουν στη σοφίτα του Σαλέ των Χρωμάτων (τηλ. 27430-91203, colourschalet.gr) στον τρίτο όροφο. Έχει μεταμορφωθεί σε παιδότοπο (δυνατότητα απασχόλησης κατόπιν συνεννόησης) με τραπεζάκια, παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και τηλεόραση με dvd. – Α. ΤΖ.

ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Μικροί ταξιδιώτες-1

H διάσχιση των πηλειορίτικων φαραγγιών είναι ένα απολαυστικό σπορ για όλη την οικογένεια. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το canyoning (δηλαδή η διάσχιση φαραγγιού) είναι ένα εξαιρετικό σπορ: σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στη φύση και να δεις μέρη που δεν έχεις τη δυνατότητα με απλές πεζοπορίες, αλλά –το κυριότερο– σε βοηθάει να χτίσεις αυτοπεποίθηση, γιατί πρέπει να βασιστείς στις δυνάμεις σου. Το Mountain Escapes (mountainescapes.gr) είναι ένα πιστοποιημένο κέντρο canyoning, που έχει τη βάση του στην Τσαγκαράδα Πηλίου. Διοργανώνει εξορμήσεις στο φαράγγι της Φακίστρας, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 12 ετών και πάνω. Η διάρκεια της διάσχισης είναι συνολικά 5 ώρες και περιλαμβάνει κατάβαση σε τέσσερις καταρράκτες. Πριν ξεκινήσετε, οι υπεύθυνοι θα σας εκπαιδεύσουν και θα σας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (παπούτσια, καλτσάκια και στολή νεοπρέν, ζώνη, κράνος). – Ε. Α.

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ

Μικροί ταξιδιώτες-2

Οι βόλτες με άλογο του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών απευθύνονται ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ο Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών (ifom.gr), στην Κορώπη Μαγνησίας, διοργανώνει ιππικές βόλτες κατάλληλες ακόμα και για πολύ μικρά παιδιά: διαδρομή μισής ώρας που περνάει μέσα από πλατάνια και λιόδεντρα (για παιδιά από 2 ετών), διαδρομή μίας ώρας που προχωράει παράλληλα με τη θάλασσα και φτάνει μέχρι την παραλία των Καλών Νερών (από 5 ετών), διαδρομή δύο ωρών που πιάνει όλο το παραλιακό μέτωπο και φτάνει στην παραλία της Κορώπης (από 10 ετών). Και οι τρεις διαδρομές είναι επίπεδες, ενώ υπάρχει πάντα συνοδός που ακολουθεί τα παιδιά και τα βοηθάει σε ό,τι χρειαστούν. Όσοι γονείς θέλουν μπορούν, επίσης, να συμμετάσχουν στη βόλτα είτε έφιπποι είτε πεζή. – Ε. Α.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΜΕ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το απόλυτο υπερθέαμα, ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από το κοινό και έχει συμβάλει και αυτό με τον τρόπο του στην καλή φήμη των Τρικάλων. Πέρυσι μάλιστα σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας, με 1.122.345 άτομα (!). Φιλοξενείται στον ιστορικό, διατηρητέο Μύλο Ματσόπουλου από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, ενώ η θεματική της φετινής χρονιάς είναι «Τα Χριστούγεννα του Κόσμου». Η είσοδος είναι ελεύθερη, με αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις να προσφέρονται δωρεάν. – E. A.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΪ – ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Ο Αϊ-Βασίλης και το σπίτι του, οι αφηγήσεις παραμυθιών, οι αμέτρητες δωρεάν δράσεις, το δάσος των ευχών και της ελπίδας, το καινούργιο εργοστάσιο καραμέλας και ζαχαρωτών, το ζαχαροπλαστείο μοριακής ξωτικοκουζίνας, ο παιχνιδότοπος της playmobil. Τα ξωτικά και τα καλικαντζαράκια, οι συναυλίες και οι παραστάσεις, τα κιόσκια με χριστουγεννιάτικα δώρα, δραμινά προϊόντα και κεράσματα. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η Δράμα στήνει για έναν ολόκληρο μήνα το χωριό του Αϊ-Βασίλη, την περίφημη Ονειρούπολη, στον Δημοτικό Κήπο και στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου. – Ο. Χ.

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Λίγο έξω από το Καρπενήσι, το Saloon Park – Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας (www.saloonpark.gr) θα ξετρελάνει τους μικρούς εκδρομείς του χειμώνα με την παιχνιδιάρικη διάθεσή του, τον πύργο αναρρίχησης, τον χώρο τοξοβολίας, την εναέρια παιδική χαρά, τα πόνι και τα άλογά του. Το Saloon bar με τις φαρ ουέστ επιρροές στη διακόσμηση σερβίρει σνακ και ροφήματα όλη μέρα, ενώ πολύ κοντά λειτουργεί ο φιλικός σε οικογένειες ξενώνας Ninemia Bungalows Resort (τηλ. 22370-24614, ninemia.gr) με το εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό πάρκο Karavaki στο κτήμα γύρω του με open air εκπαιδευτικά παιχνίδια, τραμπολίνο, λαβύρινθο και άλλες δραστηριότητες, το οποίο λειτουργεί και ανεξάρτητα. – Β. Κ.

BIRDWATCHING ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ

Μικροί ταξιδιώτες-3

Πλέοντας σε μια ξύλινη πλάβα στη λίμνη Κερκίνη, θα δείτε από κοντά αργυροπελεκάνους και άλλα πουλιά. (Φωτογραφία: George S Blonsky)

Εδώ τα παραμύθια ζωντανεύουν: Θα δείτε ροζ «σύννεφα» από κοπάδια φλαμίνγκο, ίσως έρθετε τετ-α-τετ με έναν μυοκάστορα, θα ακούσετε τιτιβίσματα από μικρά πουλάκια που πιάνουν κουβέντα στα γυμνά χειμωνιάτικα κλαδιά και θα μπείτε σε βάρκα για να διασχίσετε τη λίμνη Κερκίνη, τον διάσημο για birdwatching υγρότοπο που αυτή την εποχή φιλοξενεί περισσότερα από 80 είδη πτηνών – μεταξύ αυτών κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, πάπιες, χήνες, τις σπάνιες νανόχηνες, φλαμίνγκο κ.ά. Η πρώτη αγροτουριστική μονάδα της περιοχής, ο Οικοπεριηγητής (oikoperiigitis.gr, τηλ. 23270-41450), οργανώνει βαρκάδες για μικρούς και μεγάλους. Οι συνοδοί είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τα παιδιά, τους απευθύνουν ερωτήσεις και φροντίζουν με διάφορα παιχνίδια, όρεξη και φαντασία να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Κατά τη διάρκεια της βόλτας στα ήρεμα νερά μέσα στην ευρύχωρη ξύλινη πλάβα, θα ακούσετε ιστορίες για τα μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών έως τη βόρεια Ευρώπη, πώς βρίσκουν ταίρι και πώς μεγαλώνουν τα μικρά τους, θα γελάσετε και θα δείτε από πολύ κοντά είδη όπως τους αργυροπελεκάνους με τα λευκά αχτένιστα μαλλιά και τα εντυπωσιακά κόκκινα ράμφη τους. Καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ισοθερμικά – η θερμοκρασία συνήθως πέφτει κάτω από το μηδέν. Στην επιστροφή όμως θα χαζέψετε τις φωτογραφίες που τραβήξατε μπροστά στο τζάκι όσο περιμένατε να ετοιμαστεί το τραπέζι με την τοπική σπεσιαλιτέ: βουβάλι στη γάστρα.  – Μ. Κ.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Η πεζοπορία στο Αισθητικό Δάσος της Παύλιανης είναι μια όμορφη εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Εκτός από την πλούσια φύση γύρω από το ποτάμι, τις καστανιές και τις καρυδιές, έχει δημιουργηθεί ένα ευφάνταστο ψυχαγωγικό πάρκο, που ξαφνιάζει ευχάριστα τον περιηγητή. Μια παρέα ντόπιων το έχει εμπλουτίσει με ξύλινες ζωγραφισμένες πινακίδες και άλλες εικαστικές παρεμβάσεις, με πολύ χιούμορ, όπως εξάλλου έχει κάνει σε τοίχους και απρόσμενα σημεία εντός του οικισμού. Αν ακολουθήσετε όλη τη διαδρομή, το μονοπάτι καταλήγει στη θέση Βρύζες, στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας.

Εκεί, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Τραχανάς δημιούργησε το κέντρο δραστηριοτήτων «Καταφύγιο» (τηλ. 22650-62496, katafygio-oiti.gr), που καινοτομεί εισάγοντας το CatSki (εκδρομή με ερπυστιοφόρο και από εκεί καταβάσεις με σκι ή snowboard σε απάτητες πλαγιές της Οίτης). Ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός για να φτάσει κάποιος σε αυτό από Αθήνα, ακόμα και με χιόνια. Αναμμένο τζάκι στο ευχάριστο καφέ, ζεστή αχνιστή σοκολάτα σε ένα σημείο φιλικό σε ζευγάρια αλλά και σε παιδιά που θα απολαύσουν ιδιαίτερα το πάρκο δραστηριοτήτων: CatSki, snowboard και snowmobile, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία κ.ά. θα κρατήσουν σε εγρήγορση ακόμα και απαιτητικούς εφήβους. – Β. Κ.

ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Tο Λιβάδι Παρνασσού υπόσχεται λίγο απ’ όλα για τα παιδιά. Το Παγοδρόμιο Mountain Ice (τηλ. 22670-31882) ανοίγει πάντα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κοντά του, φιλικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά είναι το cafe-snack bar Πολικό (τηλ. 22670-32707), ενώ το Paramount (τηλ. 22670-32400), άλλο ένα all day στέκι της ευρύτερης περιοχής, είναι πάντα μια καλή après-ski στάση για φαγητό και ποτό για μικρούς και μεγάλους. Το Ιππικό κέντρο ΑΤΙ (τηλ. 22670-31298, 6936-797916) προσφέρει μαθήματα με πόνι και άλογα και θεραπευτική ιππασία για παιδιά με αναπηρία, ενώ το καφέ του λειτουργεί και ως ταβέρνα. Το ενδιαφέρον των εφήβων μπορεί ίσως να κεντρίσει το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Εξοπλισμό και καθοδήγηση θα βρείτε στη σχολή Paragliding Fun (paraglidingfun.gr, τηλ. 6942-063154), με έδρα την Ιτέα. Οι πτήσεις συχνά ξεκινούν από το Λιβάδι ή και από το Χιονοδρομικό. – Β. Κ.

ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μικροί ταξιδιώτες-4

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. (Φωτογραφία: ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης)

Τα εννέα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι ιδανικά για τα παιδιά. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα με αληθινές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με τη δύναμη του νερού αλλά και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα με τα αστραφτερά εκθέματα –κοσμήματα, όπλα, πολεμική εξάρτυση– είναι από τα πιο εντυπωσιακά και οι εκθέσεις τους παρουσιάζουν με τον πλέον εύληπτο τρόπο πτυχές της προβιομηχανικής μας κληρονομιάς. (Καθημερινά, πλην Τρίτης, 10.00-17.00. Είσοδος παιδιών δωρεάν. Υδροκίνησης τηλ. 27950-31630, Αργυροτεχνίας τηλ. 26510-64065) – O. X.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Περπατήστε παρέα με τα παιδιά σας στο Ζαγόρι. Υπάρχουν αρκετές εύκολες και σύντομες σε διάρκεια διαδρομές, που προσφέρονται για αρχάριους, όπως η Σκάλα της Βίτσας, η οποία μπαίνει σε ένα τμήμα της θεαματικής χαράδρας του Βίκου. Διαρκεί μιάμιση ώρα, είναι κατηφορική, περνά από το γεφύρι του Μίσσιου και καταλήγει στο γεφύρι του Κόκκορη, από όπου είναι χρήσιμο να σας παραλάβει αυτοκίνητο. Το ωραιότερο μάθημα φύσης και αρχιτεκτονικής μαζί. Ενδείκνυται για παιδιά από 7-8 ετών. (Trekking Hellas, τηλ. 6944-750009, 26510-71703, www.trekking.gr) – Ο. Χ.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟ

Μικροί ταξιδιώτες-5

 Η εμπειρία του Οδοντωτού ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Η διαδρομή Καλάβρυτα-Διακοφτό με τον Οδοντωτό (odontotos.com, τηλ. 26920-23050 Καλάβρυτα, τηλ. 26910-43206 Διακοπτό) είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους χάρη στις πλούσιες εναλλαγές και στην επιβλητικότητα του τοπίου. Η αμαξοστοιχία κάνει τη διαδρομή των 22 χλμ με χαμηλές ταχύτητες, περνώντας αρχικά –όταν ξεκινάει από Καλάβρυτα– μέσα από πλατανόδασος και στη συνέχεια από μικρά πέτρινα τούνελ και εξαιρετικά στενές σχισμές βράχων ή σύρριζα σε απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού. Όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%, οι συρμοί γαντζώνονται με ειδικά γρανάζια σε οδοντωτές σιδηροτροχιές. Η διαδρομή είναι μέρος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού και, αν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη γεωλογική ιδιαιτερότητα αλλά και τον φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής, επισκεφτείτε τον ιστότοπο fdchelmos.gr. – Β. Κ.

ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μια κοντινή στην Αθήνα ορεινή πρόταση, που συνδυάζει βόλτες στο βουνό, πρόζα και γνώριμες παιδικές μελωδίες. Ο ιδιοκτήτης του Μουσικού Πανδοχείου (τηλ. 22280-51202), Τάσος Ιωαννίδης, ανεβάζει συχνά στο ισόγειο του ξενώνα την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα», βασισμένη στον ομώνυμο δίσκο του ίδιου από μελοποιημένα ποιήματα. Πολλές από τις βραδιές συνεχίζουν με ατελείωτο τραγούδι και παιχνίδι για τους μικρούς. Οι γονείς απολαμβάνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα του δωματίου τους με ένα μπουκάλι κρασί και το ενεργειακό τζάκι αναμμένο, ενώ οι πιτσιρικάδες διασκεδάζουν αυτόνομα στο ισόγειο. Ξεχωρίζει η σουίτα με το τζακούζι.  – Β. Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή