G20 με τεράστιες διαφωνίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Το αποψινό δείπνο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγνκ θα κατορθώσει να σταματήσει τη διολίσθηση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προς τον εμπορικό πόλεμο; Θα υπάρξει κάποιου είδους μεσολάβηση στη διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας; Τι θα γίνει με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Η σύνοδος των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ξεκίνησε χθες στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής με μεγάλα ερωτήματα για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη διεθνή οικονομία και πολιτική. Οι αξιωματούχοι που προετοίμασαν τη σύνοδο προειδοποίησαν ότι οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών είναι τόσο έντονες, ώστε είναι πιθανό να μην υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Την εικόνα εντάσεων συμπληρώνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που αναμένονταν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη σύσταση του προέδρου Μάκρι να επωφεληθούν από την υποχρεωτική αργία και να κατευθυνθούν στην ύπαιθρο.

Στην τελευταία σύνοδο του G20, το 2017 στο Αμβούργο της Γερμανίας, είχαν ξεσπάσει σφοδρά επεισόδια – ένδειξη της όλο και πιο έντονης δυσαρέσκειας για τον τρόπο που οι ηγέτες διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε χθες εκ νέου ανάμεσα σε ηγέτες που διαφωνούν με μεγάλο μέρος της ατζέντας του, αν και σημείωσε μια επικοινωνιακή επιτυχία. Από κοινού με τον απερχόμενο πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον πρωθυπουργό του Καναδά, ο Τραμπ υπέγραψε τη νέα συνθήκη ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (USMCAN), η οποία αντικαθιστά τη NAFTA. O Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει έχουν ως τελικό στόχο νέες τέτοιου είδους συμφωνίες, πιο επωφελείς για τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε χθες τη διαφωνία του, κάνοντας λόγο για «φαύλη πρακτική επιστροφής σε παράνομες, μονομερείς κυρώσεις και μέτρα προστατευτισμού». Ο Πούτιν θα υποχρεωθεί να απαντήσει σε ερωτήματα για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ουκρανών ναυτικών και τη δέσμευση τριών ουκρανικών σκαφών, ζήτημα που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να ακυρώσει τις προγραμματισμένες επίσημες διμερείς επαφές. Σε ένα ακόμη επεισόδιο του σχετικού σίριαλ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι τελικά θα υπάρξει άτυπη συνάντηση μεταξύ των δύο στα περιθώρια της συνόδου. Απούσα από τη χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος, που την υποχρέωσε να φθάσει καθυστερημένα με αεροσκάφος των ισπανικών αερογραμμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή