Στο 2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

Στο 2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερη ήταν η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, υποχωρώντας από το υψηλό εξαετίας που είχε σημειωθεί έναν μήνα πριν. Η πορεία –και στην προκειμένη περίπτωση, αποδυνάμωση– των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όταν διαμορφώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος. Από τις ετήσιες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι αγορές επιχειρούν να διαπιστώσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη το 2019, δηλαδή ύστερα από τον προγραμματισμένο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στο 2% τον Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή από το 2,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. O δομικός πληθωρισμός –εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων, της ενέργειας, του καπνού και των αλκοολούχων ποτών– ενισχύθηκε κατά 1% από το 1,1% έναν μήνα πριν. Οπως δηλώνει ο οικονομολόγος της ING, Μπερτ Κόλιτζιν, στους Financial Times, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη συγκαλύπτουν τη μεγαλύτερη επίδραση που είχε η πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω προβλημάτων στη μεταφορά και την αποθήκευση πετρελαίου που προέκυψαν στη Γερμανία και την Ολλανδία. Ο ίδιος προβλέπει πως θα συνεχιστεί η πτώση του πληθωρισμού. «Τα αδύναμα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό αποδίδονται στο γενικότερο περιβάλλον ανησυχίας που επικρατεί για την επιβράδυνση της Ευρωζώνης», προσθέτει ο οικονομολόγος της ING που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των οικονομιών των 19 κρατών-μελών. Ο Κλάους Βίστεσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pantheon Macroeconomics, υπολογίζει πως τα τελευταία στοιχεία θα ωθήσουν την ΕΚΤ να επισημάνει μια ακόμη φορά πως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός. Τονίζει δε πως οι αγορές ήδη αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή