Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας – Μόσχας

Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας – Μόσχας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Μόσχα και συνεργασίας σε πεδία της ήπιας διπλωματίας, όπως ο πολιτισμός, γίνεται αντιληπτή η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσική Ομοσπονδία την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στην οικονομία, στα περιφερειακά ζητήματα, στην ενέργεια και στον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η υπογραφή διμερών μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του αθλητισμού. Το 2019 θα ανακηρυχθεί σε Ετος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (και αντιστρόφως στη Ρωσία).

Επιπλέον, στο τραπέζι θα βρεθεί και η προοπτική αύξησης του όγκου εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο των συζητήσεων στα πιο δύσκολα θέματα, αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό, το ενεργειακό, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Ηδη από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στη Μόσχα θα έχει μεταβεί και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ως επικεφαλής της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, η οποία θα συνεδριάσει για 11η φορά. Η 11η συνεδρίαση της επιτροπής είχε αναβληθεί αρκετές φορές, με τελευταία αφορμή την απότομη επιδείνωση των διμερών σχέσεων, έπειτα από την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και τα αντίποινα που ακολούθησαν από την πλευρά της Μόσχας.

Για την Αθήνα η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Μόσχα περιλαμβάνει πολλές πτυχές και είναι απολύτως σαφές ότι μία από αυτές αφορά και την προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς αυτές είναι ανεξάρτητες και θα πρέπει αναπτυχθούν όσο περισσότερο γίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή