Μαραθώνια λειτουργία με ιερείς όλων των δογμάτων για την αποτροπή απέλασης οικογένειας

Μαραθώνια λειτουργία με ιερείς όλων των δογμάτων για την αποτροπή απέλασης οικογένειας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εβδομάδες αφότου ένας Ολλανδός ιερέας ξεκίνησε μια φαινομενικά συνηθισμένη θεία λειτουργία, το μυστήριο έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ιερής σκυταλοδρομίας, που δεν λέει να σταματήσει.

Η εκκλησία Μπέθελ στη Χάγη προσπαθεί να αποτρέψει την απέλαση μιας οικογένειας Αρμενίων που ζουν εννέα χρόνια στην Ολλανδία και στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο παρότι ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν εάν επιστρέψουν στη χώρα.

Η ολλανδική προτεσταντική εκκλησία κάνει χρήση του νόμου που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απαγορεύει τις αστυνομικές επιχειρήσεις όσο διαρκούν θρησκευτικές τελετές. Εχει εγκαταστήσει την οικογένεια σε διαμέρισμα στο κτίριο της εκκλησίας και φροντίζει να μη σταματήσει καθόλου η λειτουργία.

Στην αρχή υπήρχαν τεράστια πρακτικά προβλήματα, καθώς μια χούφτα άνθρωποι προσπαθούσαν να οργανώσουν 24ωρες βάρδιες. Εν συνεχεία όμως, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα.

«Εχουμε ήδη πάνω από 450 ιερείς από όλη τη χώρα, όλων των δογμάτων, που θέλουν να κάνουν βάρδια», είπε ο ιερέας της εκκλησίας Μπέθελ, Αξελ Βίκε. «Εχουμε βοήθεια ακόμη και από το εξωτερικό. Εγιναν λειτουργίες στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά», πρόσθεσε. «Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς. Ιερείς παραδίδουν τη σκυτάλη σε άλλους, άλλου δόγματος, με τους οποίους κανονικά δεν θα είχαν καμία σχέση».

Η πενταμελής οικογένεια Ταμραζιάν (δύο γονείς, τρία παιδιά ηλικίας 21, 19 και 14 ετών) έφυγε από την Αρμενία λόγω απειλών προς τη ζωή του πατέρα για τις πολιτικές του δραστηριότητες. Οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν δίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των δραστηριοτήτων ή της απειλής. Ούτε η ολλανδική κυβέρνηση δίνει λεπτομέρειες, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, πολιτική του υπουργείου είναι να μην κάνει δηλώσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η κόρη της οικογένειας έκανε δημόσια έκκληση για πίεση προς την κυβέρνηση. «Εχετε τη δύναμη», είπε, «παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την για εμάς και για τα 400 άλλα παιδιά που είναι στη δική μας θέση».

Η οικογένεια είχε λάβει άσυλο στην Ολλανδία, όμως το ολλανδικό κράτος προσέβαλε δικαστικά την απόφαση. Το κράτος έχασε, αλλά προσέφυγε εκ νέου, έχασε και πάλι και μόνο στην τρίτη προσπάθεια απέσπασε δικαστική απόφαση για την απέλαση των Ταμραζιάν.

Εξάλλου, η ολλανδική νομοθεσία επιτρέπει εξαιρέσεις στους συνήθεις περιορισμούς στη μετανάστευση όταν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά που έχουν ζήσει πάνω από πέντε χρόνια στη χώρα. Συνήθως, όμως, οι ολλανδικές αρχές απορρίπτουν τέτοιου είδους προσφυγές και αυτό έκαναν και στην περίπτωση της οικογένειας από την Αρμενία.

Επειτα από χρόνια επικρίσεων προς την ολλανδική κυβέρνηση για ελαστικότητα στο θέμα της μετανάστευσης, τώρα οι επικρίσεις προέρχονται από την αντίθετη σκοπιά. Τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές διέταξαν την απέλαση στην Αρμενία παιδιών που είχαν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Ολλανδία και δεν μιλούσαν αρμένικα. Μετά την κατακραυγή, τα δύο παιδιά έλαβαν νόμιμη άδεια παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή