Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου, να λάβουν τον «χριστουγεννιάτικο μποναμά» που μοιράζει η κυβέρνηση σε 1,3 – 1,4 εκατομμύριο πολίτες. Μάλιστα, με δεδομένο τον στόχο του οικονομικού επιτελείου κατά την ίδια ημέρα να καταβληθούν και τα αναδρομικά σε ενστόλους και ειδικά μισθολόγια, εκτιμάται ότι θα πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά των Χριστουγέννων πάνω από 1,5 δισ.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, με «προσυμπληρωμένες» αιτήσεις στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα εισοδηματικά όρια, βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι, που θα περιλαμβάνονται στην υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση, θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2017, ενώ αυξημένο, πιθανότατα κατά 5.000, θα είναι το όριο των περιουσιακών κριτηρίων, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα-1

Ως προς τα ποσά, βάσει του περσινού μοντέλου, αυτά ξεκινούν από 350 και φθάνουν έως και τα 1.350 ευρώ. Προσοχή. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι και προκάλεσαν ταλαιπωρία στους πολίτες, ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοίχηση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ. Και αυτό, γιατί με την είσοδο του δικαιούχου στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxis, θα ζητηθεί επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ, αλλά και η εισαγωγή ενός e-mail και του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή ειδοποιήσεων.

Αφού ο δικαιούχος συναινέσει στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και, τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού. Αν σε οποιοδήποτε από τα προσωπικά στοιχεία εμφανίζονται λάθη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να τα διορθώσουν σε ένα ΚΕΠ, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που πιστοποιεί την ανάγκη για αλλαγή.

Εφόσον όλα τα πεδία είναι σωστά, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός λογαριασμού IBAN στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, ώστε να πιστωθεί το μέρισμα. Προσοχή. Είναι χρήσιμο να δηλώσει ο δικαιούχος κάποιον δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό ή έστω λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης, επιδομάτων κ.λπ. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΓΓΠΣ. Στο υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τους φιλοξενουμένους, καθώς ήδη από τις φορολογικές δηλώσεις έχει ξεκαθαρίσει ποιοι φιλοξενούν ποιους. Επίσης, σημειώνουν ότι αν ο δικαιούχος έχει αποκτήσει τέκνο μετά τις 31/12/2017 (εντός του 2018), θα μπορεί να το δηλώσει εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του. Εφόσον η διαδικασία έχει ακολουθηθεί σωστά και πληρούνται τα κριτήρια, θα εμφανιστεί η σχετική ένδειξη αλλά και το ποσό που δικαιούται ο ωφελούμενος. Διαφορετικά, εμφανίζονται οι λόγοι για τους οποίους δεν δικαιούται κάποιος το μέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή