Οι «πιάτσες» που… κοιμίζουν τους χρήστες

Οι «πιάτσες» που… κοιμίζουν τους χρήστες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φαινόμενο που έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι χώροι συγκέντρωσης-πιάτσες των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών. Το αυξανόμενο ποσοστό των χρηστών που είναι άστεγοι, η ηλικία τους αλλά και το γεγονός ότι ένας στους δύο μένει έξω τα βράδια καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα, το οποίο θέτει πρωτίστως σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των χρηστών, έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο κέντρο της πόλης. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, «το μόνο που αλλάζει είναι τα σημεία συγκέντρωσης στον χάρτη».

Τα στοιχεία από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας είναι άκρως ανησυχητικά. Οπως κατέδειξαν τα προγράμματα «Αριστοτέλης» (2012-2013) και «Αριστοτέλης HCV/HIV» (2018) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, οι ενεργοί χρήστες στην Αθήνα είναι ένας πληθυσμός που «γηράσκει», αφού η μέση ηλικία τους είναι το 2018 τα 39 έτη, έναντι 36 που ήταν το 2013. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό των χρηστών που είναι άστεγοι από 22% το 2013 σε 29% εφέτος, ενώ αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό όσων κάνουν καθημερινή ενέσιμη χρήση (από 25% το 2013 σε 33% το 2018). Ενας στους τέσσερις χρήστες έχει κάνει κοινή χρήση σύριγγας τον τελευταίο χρόνο, ενώ από το 2013 έως σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό όσων έλαβαν δωρεάν σύριγγες, μέσω προγραμμάτων μείωσης της βλάβης: από 61% το 2013 σε 43% το 2018.

Οι «πιάτσες» που… κοιμίζουν τους χρήστες-1

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των χρηστών της Αθήνας του Συλλόγου Αθηνών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τον περασμένο Σεπτέμβριο η συγκέντρωση του πληθυσμού των χρηστών εντοπιζόταν στην περιοχή που ορίζεται από την πλατεία Βάθης, την πλατεία Καραϊσκάκη, την πλατεία Θεάτρου (Βαρβάκειος) και τον χώρο του Πανεπιστημίου. Το 55,5% των χρηστών που συμμετείχαν στη μελέτη-χαρτογράφηση δήλωσε ότι συνηθίζουν να μένουν έξω τα βράδια, με τα συνήθη «στέκια» να είναι η πλατεία Βάθης, η πλατεία Θεάτρου, η Ομόνοια και το Μεταξουργείο. Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών περνούν σε αυτά τα στέκια τουλάχιστον δέκα ώρες. Στη συγκεκριμένη μελέτη το ποσοστό των αλλοδαπών χρηστών ανερχόταν σε 34,5% (στη μελέτη «Αριστοτέλης» μετρήθηκε στο 15%) και προέρχονται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν, χθες, σε σύσκεψη εργασίας που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι «Προμηθέας» και «Θετική Φωνή» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών και στην οποία τονίστηκαν η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων μείωσης της βλάβης, όπως η αύξηση των συριγγών που διανέμονται αλλά και η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και κέντρων φροντίδας ενεργών χρηστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή