H προϊστορική Μακεδονία έλαμψε στην 56η διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μ. Βρετανίας

H προϊστορική Μακεδονία έλαμψε στην 56η διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μ. Βρετανίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Λονδίνο ήταν καταστόλιστο, με αέρα Χριστουγέννων, βροχή και τσουχτερό κρύο, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Ομως στην εντυπωσιακή αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου King’s College, η ατμόσφαιρα ήταν θερμότατη και κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Επρόκειτο για την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για τη Μακεδονία και τον πολιτισμό της στα προϊστορικά χρόνια, που διοργάνωσε η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι ένας θεσμός που μακροημερεύει από το 1986 χάρις στην υψηλότατη ποιότητα των εκδηλώσεών του.

Μετά το καλωσόρισμα της επικεφαλής του Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου από την καθηγήτρια Γκόντα Βαν Στιν, πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου-Πολυχρονιάδη. Διαβίβασε τους χαιρετισμούς της ιδρύτριας της Επιτροπής, Μάτι Εγκον, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί. Αναφέρθηκε στο έργο και στους σκοπούς της Επιτροπής: Στα 32 χρόνια λειτουργίας της έγιναν 56 διαλέξεις στο Λονδίνο από επιφανείς αρχαιολόγους και δόθηκαν 64 υποτροφίες σε Ελληνες και Κυπρίους για μεταπτυχιακές σπουδές στην ελληνική αρχαιολογία σε δεκαεπτά διακεκριμένα βρετανικά πανεπιστήμια, με πρωτιά στην Οξφόρδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πέντε πρώην υπότροφοι, οι οποίοι ανέβηκαν στο βήμα και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να ολοκληρώσουν τις διδακτορικές τους διατριβές με ιδιαίτερη μνεία στην αμέριστη προσφορά της Μάτι Εγκον, των άλλων χορηγών και της προέδρου. Ισως ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς.

H προϊστορική Μακεδονία έλαμψε στην 56η διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μ. Βρετανίας-1

Η πρόεδρος της Επιτροπής δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου-Πολυχρονιάδη στο βήμα της εκδήλωσης.

Ομιλητής εφέτος ήταν ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Στέλιος Ανδρέου, που αναφέρθηκε στη Μακεδονία πριν από τη λάμψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ομιλία του είχε τίτλο «Η περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου κατά την ύστερη προϊστορική περίοδο: πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και στην κοιλάδα του Ανθεμούντα». Η ακαδημαϊκή πορεία του ομιλητή επικεντρώνεται στην Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο έως την Πρώιμη του Σιδήρου, με έμφαση σε θέματα της προϊστορικής εποχής της Βορείου Ελλάδας. Μέχρι τώρα είχαμε αρκετές παρουσιάσεις για διάφορες ιστορικές περιόδους της Μακεδονίας αλλά αυτή ήταν η πρώτη που αφορούσε την εποχή αυτή.

H προϊστορική Μακεδονία έλαμψε στην 56η διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μ. Βρετανίας-2

Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ με τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου.

Στις πρώτες σειρές, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ και ο πρώην Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ, ο πρέσβης ε.τ. Ηλίας Γούναρης, ο Σύμβουλος Α΄ της ελληνικής πρεσβείας Νικόλαος Παπαγεωργίου καθώς και ο γραμματέας Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, ο ακόλουθος Πολιτικών Υποθέσεων της Κυπριακής Αρμοστείας στο Λονδίνο Ανδρέας Ηλιάδης και ο πολιτιστικός ακόλουθος δρ Μάριος Ψαράς. Παρευρέθησαν, επίσης, η Ειρήνη Λαιμού, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Ρόντρικ Μπίτον, η καθηγήτρια της Οξφόρδης Κάθριν Μόργκαν, ο δημοσιογράφος των F.T. Μάρτιν Γουλφ, ο καθηγητής στο SOAS Τσαρλς Τριπ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή