Κινήσεις στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες

Κινήσεις στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν για κάποιους οι εικόνες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνομιλία του με μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος και την ενημέρωσή του στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης (για τον HIV) Checkpoint έμοιαζαν με εικόνες από το μέλλον, για τον ίδιο είναι απλώς μια ματιά στο από δω και πέρα.

Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπαίνει στη λογική στοχευμένων κινήσεων και παρεμβάσεων, που έχουν σαφώς κεντρώο και προοδευτικό πρόσημο και στοχεύουν σε ακροατήρια πέρα και πάνω από το κόμμα του. Οι κινήσεις αποτελούν τη φυσική συνέχεια της δεδηλωμένης απόφασής του να μην μπαίνει στο παιχνίδι του διχασμού που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας και να φύγει προς τα εμπρός.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε συντονισμένα να αποδώσει ξανά ακροδεξιά ταύτιση στη Ν.Δ. με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις για το Σκοπιανό, αλλά και ενώ προβεβλημένα στελέχη του κόμματος έδιναν μάχες δεξιών χαρακωμάτων στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεγε να βρεθεί σε χώρο όπου εξετάζονται οροθετικοί. Η επίσκεψη δεν ήταν τυχαία. Ούτε το γεγονός ότι εν μέσω περιοδειών και προγράμματος άτυπης προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρήκε τον χρόνο να κάνει την επίσκεψη και να ενημερωθεί αναλυτικά. Οι επισημάνσεις του για την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά και να σπάσουν διακρίσεις και τα στερεότυπα σε σχέση με τους οροθετικούς, αποτελούσαν μήνυμα που δεν απευθυνόταν στους συνήθεις αποδέκτες.

Η επιλογή του να εκπέμψει κεντρώα μηνύματα και προοδευτικό πρόσημο, ειδικά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, είναι συνειδητή. Και θα ακολουθηθεί με ευλάβεια στον δρόμο προς το συνέδριο της Ν.Δ. (αρχίζει στις 14 Δεκεμβρίου) και με την έναρξη του εκλογικού 2019. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να πείσει ομάδες κεντρώων ψηφοφόρων να τον εμπιστευθούν και γνωρίζει ότι αυτό δεν περνάει μόνο από την ατζέντα του στην οικονομία, όπου έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Η διεύρυνση της εκλογικής απήχησης της Ν.Δ. σε στρώματα μη παραδοσιακών ψηφοφόρων της περνάει μέσα από τη διεύρυνση της ατζέντας και σε κοινωνικά ζητήματα με προοδευτικό πρόσημο, προκειμένου η Ν.Δ. να περάσει το μήνυμα ότι απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες (και όχι μόνο στο παραδοσιακό ακροατήριό της).

Αν η πρώτη φάση της φθοράς της κυβέρνησης σήμαινε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αποδόμηση του αντιπάλου, η δεύτερη οριοθετείται από την ανάγκη της Ν.Δ. να «περάσει» το δικό της αφήγημα και να απαντήσει στο ερώτημα των ψηφοφόρων για το τι θα κάνει η ίδια. Οπως το έθετε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «μοιάζει με τον δρομέα που έχει ήδη φύγει μπροστά, αλλά πρέπει να πείσει να τον εμπιστευθούν γι’ αυτά που προτείνει». Πάντως, η επίσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο Checkpoint δεν θα είναι η μόνη για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και με τέτοιο πρόσημο, διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές, καθώς σύντομα θα υπάρξει επίσκεψη για ενημέρωση σε αντίστοιχου τύπου δομή που θα σχετίζεται με έτερη κοινωνική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά το προγραμματικό μέτωπο, εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως και τις προτάσεις για ένα πιο προωθημένο και με το βλέμμα στο μέλλον ζήτημα, την ηλεκτροκίνηση. Στην τελική ευθεία προς το συνέδριο, μάλιστα, αντίστοιχου τύπου παρεμβάσεις και εκδηλώσεις θα κορυφωθούν. Το συνέδριο περιγράφεται από την Πειραιώς ως «το τελικό σάλπισμα πριν από τη μεγάλη μάχη». Είναι ούτως ή άλλως η κορυφαία πολιτική διαδικασία του κόμματος, πολλώ δε μάλλον αφού θα σημάνει για τη Ν.Δ. και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς θα είναι το τελευταίο πριν από τις εκλογές, ενώ θα αποκρυσταλλώσει, όπως διαμηνύουν από την Πειραιώς, τη δουλειά τριών χρόνων.

Και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά και οι προτάσεις της σε μια σειρά από θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά δεν βρίσκουν συχνά θέση στον διάλογο της πόλωσης. Στο επίκεντρο του «παράλληλου προγράμματος» του συνεδρίου θα βρεθούν το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ έχουν ενταχθεί πιο μοντέρνες θεματικές, όπως τα νέα επαγγέλματα που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι νέες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι νέοι της χώρας μας και η σύνδεση των πανεπιστημίων με τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Ακόμη, έχουν ενταχθεί θεματικές που αφορούν την ελληνική οικογένεια, αλλά και θέματα του οικουμενικού ελληνισμού, με έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Το Συνέδριο σε αριθμούς

Περίπου 5.000 άτομα εκτιμά η Πειραιώς ότι θα μετάσχουν στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Metropolitan Expo. Η εκτίμηση αθροίζει τους 3.000 συνέδρους και τους περισσότερους από 2.000 παρατηρητές.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν αξιολογηθεί μέσω του μητρώου στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι 1.000 σύνεδροι εξελέγησαν κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ., στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 120.000 πολίτες, 100 σύνεδροι εξελέγησαν μέσα από εκλογικές διαδικασίες στις οργανώσεις κόμματος του εξωτερικού, ενώ οι υπόλοιποι, όπως ορίζει το καταστατικό της Ν.Δ., είναι τα πρόσωπα που μετέχουν ex officio.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή