Το Κονκλάβιο (02/12/2018)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάλαφρη διάθεση

Πάει καιρός… Αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι στο υπ. Εξωτερικών χαμογελούν και οι Chesterfield καναπέδες (!), καθώς –γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;– η διάθεση έχει γίνει ξαφνικά πιο ανάλαφρη μετά την αποχώρηση Κοτζιά. Να φανταστείτε, ο Γ. Κατρούγκαλος θα κάνει ακόμη και ενημέρωση στους διπλωματικούς συντάκτες. Για να είμαι ακριβής, ο Κατρούγκαλος έκανε και στο παρελθόν ενημερώσεις (και ήταν μάλλον ο μόνος). Δεν ξέρω βέβαια πόσα έλεγε, καθώς ήταν πιο περιορισμένος στις αρμοδιότητές του και, έχω βάσιμες υποψίες, και στα λεγόμενά του. Πάντως, από το περιβάλλον του νέου ΥΠΕΞ (λέγε με Αλ. Τσίπρας) δεν επιθυμούν ρήξεις και επιδιώκουν να δώσουν την αίσθηση συνέχειας στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας.

Ολοι μαζί στις ΗΠΑ

Το αναφέρω επειδή η ομάδα ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μόσχα και αμέσως μετά στις ΗΠΑ. Στη ρωσική πρωτεύουσα μην περιμένετε και πολλά από τις συναντήσεις με Πούτιν και Μεντβέντεφ. Θυμίζει λίγο ταξίδι σε φίλους πριν μπεις στο αεροπλάνο για να συναντήσεις αυτούς που είναι πραγματικά «κολλητοί» σου… Μπορώ, πάντως, να σας διαβεβαιώσω ότι ο Κατρούγκαλος δεν θα νιώσει μόνος. Το λέω επειδή στην επίσκεψη στις ΗΠΑ, στην οποία η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, καθώς θα σηματοδοτήσει τη βαρύγδουπη έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, θα συνοδεύεται από τον Βαγ. Καλπαδάκη, τον διπλωματικό σύμβουλο του Τσίπρα, από τα χέρια του οποίου περνούν όλα στο ΥΠΕΞ. Δεν θα είναι ο μόνος. Πληροφορούμαι ότι θα τους συνοδεύσουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, αλλά και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Π. Καμμένου, Ελ. Καραγιάννης.

Πολιτισμός με ασφάλεια

Επιχείρηση «ασφάλεια» έχουν οι επόμενες δύο εβδομάδες για τον Κ. Μπακογιάννη που θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο. Κομβικό σημείο αυτού είναι ο Δήμος Αθηναίων να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην εκπόνηση ενός σχεδίου σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τους φορείς με αρμοδιότητες επί του θέματος. Τις επόμενες μέρες θα έχει και συναντήσεις με τους εμπλεκομένους. Σαν να βλέπω ήδη τα φωτογραφικά ενσταντανέ από επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα.

Ελληνικό αντάμωμα

Σας έγραψα τις προάλλες ότι ο Πρ. Παυλόπουλος θα γίνει ο πρώτος Ελληνας αρχηγός κράτους που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, στις 19 Δεκεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό που δεν σας είπα, αλλά φυσικά το υποψιαζόμουν, είναι ότι δεν θα μπορούσε ο Παυλόπουλος να βρεθεί σε αβραμοπουλικά εδάφη και ο Ελληνας επίτροπος να μην του κανονίσει κάποια σπέσιαλ εκδήλωση. Εξ ου και μαθαίνω ότι ο Παυλόπουλος θα βρίσκεται από τις 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη συνάντηση που του διοργανώνει ο Αβραμόπουλος με τους Ελληνες που δουλεύουν στην Κομισιόν. Κάτι σαν ελληνικό αντάμωμα, αλλά χωρίς τους μεζέδες και τα τσίπουρα…

Θεσσαλονικιώτικη κουζίνα

Σε διάταξη μάχης βάζει τον κομματικό στρατό στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ότι τόσο με την αντικατάσταση του Αντ. Γυφτόπουλου από τη διοικούσα της Θεσσαλονίκης όσο και με τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Ν. Ταχιάου για τον Δήμο δίνει «μητσοτακικό» πρόσημο. Αλλά και στο ότι τους βάζει όλους να δουλέψουν για τον δήμο. Τις προάλλες έγινε ειδική σύσκεψη στο Μοσχάτο υπό τον Κυριάκο με… γκεστ σταρ τον Ταχιάο και παρόντες τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και την οσονούπω υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης Μαρία Σπυράκη. Εχω την εντύπωση ότι ήταν ένας τρόπος για να διαμηνύσει στο σύστημα ότι πρέπει να στηρίξει τον Ταχιάο.

Κωδικός Κορακοχώρι

Μεγάλη έκπληξη πληροφορούμαι ότι εξέφρασε ο Κ. Σημίτης σε συνομιλητές του με τα πρωτοσέλιδα που επιχειρούν να τον συνδέσουν με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, με αφορμή παλαιότερη μετάβαση του δεύτερου στο Κορακοχώρι. Μόνο που ο Σημίτης δεν έχει βρεθεί ποτέ με τον Χριστοφοράκο. Σε συνεργάτες του, όμως, προκάλεσε εντύπωση μια σύμπτωση των ονομάτων στα δημοσιεύματα όπου ο Χριστοφοράκος εμφανίζεται να μεταβαίνει στο χωριό με ελικόπτερο, ο πιλότος του οποίου ονομάζεται Κανελλακόπουλος. Κάπου εδώ θεώρησαν φοβερή «σύμπτωση» το γεγονός ότι δίπλα στο σπίτι του Σημίτη στο Κορακοχώρι υπάρχει το κτήμα Μερκούρη, ο ιδιοκτήτης του οποίου ονομάζεται Κανελλακόπουλος. Εμαθαν, μάλιστα, ότι ο Χριστοφοράκος πήγαινε στο κτήμα Μερκούρη, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει συγγενική σχέση με τον αδελφό του. Αυτά είναι τα διαφημιζόμενα «μυστικά στο Κορακοχώρι».

(Ξανα)έρχεται ο Βέμπερ

Εχω την εντύπωση ότι το ταξίδι Βρυξέλλες – Αθήνα θα γίνει ενόψει των ευρωεκλογών κάτι σαν το περίφημο Κολιάτσου – Παγκράτι για τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν ετοιμάζεται να κάνει γκράντε εμφάνιση στο συνέδριο της Ν.Δ. στις 14 Δεκεμβρίου. Για την ακρίβεια, δεν θα μιλήσει άλλος ξένος προσκεκλημένος προκειμένου να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή στον Βέμπερ. Ακούω, μάλιστα, ότι θα ξανάρθει τον Φεβρουάριο. Και, γιατί όχι, ακόμη μία φορά μέχρι τις κάλπες του Μαΐου. Πάντως, δεν θα είναι η μόνη έκπληξη που ετοιμάζει η Πειραιώς. Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, αλλά στο παράλληλο πρόγραμμα που θα «τρέχει» στο συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή